Какво не знаем за схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“?

Над 420 хиляди деца и ученици получават в домовете си полагащите им се продукти по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ – съобщиха от Министерство на земеделието, храните и горите.

Това е част от политиката за подпомагане на българските производители по време на извънредното положение. Количествата плодове, зеленчуци и млечни продукти, които се полагат на децата по двете схеми, но не са усвоени заради извънредното положение, ще бъдат предоставени поетапно по домовете. За консумация ще бъдат предоставени продукти с по-висока трайност.
По схемите „Плод и мляко“ са одобрени около 3200 училища и детски градини, включващи над 420 хиляди деца и ученици. Мярката ще важи за целия период на въведеното извънредно положение – уточняват от агроведомството.Какво не знаем за схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко"?
Продуктите в Троян достигат до получателите си чрез служителите от Държавно горско стопанство в Троян, които трябваше да разнесат 1200 пакета. За повече информация се свързахме с инж. Милко Станчев директор на ДГС Троян, който обясни, че от сряда служители на горското стопанство разнасят пакетите на адреса на детето по домовете им и при стриктно съблюдаване на мерките за безопасност в условията на епидемично разпространение на COVID-19. Горските са облечени с предпазни костюми, шлемове и маски.
Не всички деца обаче ще получат полагаемите се помощи, защото  родители(близо 1/3 по-малко) са отказали пакетите в полза на социално слаби семейства, а други не са в града. Милко Станчев потвърди, че някои малчугани са получили по 2–3 пакета.
 

Защо е толкова малко дажбата? Защото това е програма от началото на учебната година, а задачата на директорите е да се разпределят плодовете и млечните продуктите за учениците и децата от детските заведения за целия период на обучение.  Асортиментът и грамажът на доставяните млечните продукти и плодове е съобразен с изискванията на европейската законодателна рамка за здравословно хранене, с изискванията на Наредба № 6 от 2011 г. за здравословно хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения, Наредба № 37 от 2009 г. за здравословно хранене на учениците, с Наредбата за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения – схема „Училищен плод“ и схема „Училищно мляко“, приета с Постановление № 251 на Министерския съвет от 2016 г., както и с националната специфика на производство. В момента това, което е разнесено по домовете на децата, са остатъците от дажбата им за през годината.

Трябва да отбележим още, че троянските директори на училища и детски заведения не са допуснали да се развалят продукти и може да е малко, но троянските деца са получили това, което им се полага. Много родители се възмущават заради малките количества, но те трябва да поздравят школските ръководства, че навреме са си свършили работата. В други общини остатъчните количества са огромни, което пък води до разваляне на продукти, каза инж.Милко Станчев

Защо се е наложило точно през този период да разнасят продукти? Защото схемите са по европейска програма – както е започнала, така трябва да се довърши.
Социалната мрежа Фейсбук е залята със снимки и гневни постове от родителите. За съжаление, от Министерството на Земеделието не са се допитали до общинските администрации, а всичките негативи отиват там. Преди дни кметът на Ловеч Корнелия Маринова даде да се разбере, че общината няма нищо общо с раздаването на продуктите, а днес кметът на община Троян Донка Михайлова написа във Фейсбук:
„Не мога да си обясня защо добрата идея децата да получават в детските градини и в училище плод и мляко беше съсипана по този начин. Българските общини не бяха потърсени поне за съвет. Община Троян и всички останали общини нямат нищо общо с това недомислено изпълнение на проекта“.

Related Articles

Back to top button