Кое не разбрахте?

Това е отговор на Малин Грозданов от Дупница към всички българи днес. Взет е от форум   в здравен сайт.

КОЕ НЕ РАЗБРАХТЕ?

Днес в православният свят празнуваме Цветница. В католическият – Великден. Честит празник на всички!

Обаче?! Наблюдавам от известно време, най – вече в социалните мрежи, едно успокоение по отношение на разпространението на епидемията с Ковид 19. Едни жизнерадостни постове, едни политически мантри, едни успокояващи коментари… А най-лошото е, че в доста от тях се призовава за неглижиране на кризата. За неспазване на мерките. И т.н.

И се питам: КОЕ НЕ РАЗБРАХТЕ?
Може би не разбрахте, че вируса поразява жестоко и по – лошото, мълниеносно. В Кюстендил, повтарям – в Кюстендил, не в Ухан, не в Бергамо, не в Ню Йорк, а в Кюстендил млад пациент разви пневмония за под 48 часа и УМРЯ. Както и още двама други. Двадесет и осем за България.

Някои ми размахват цифри – това е малък процент. Да, така е. Но, я нека всеки си представи, че от тези 28 е неговата майка, баща, син, дъщеря? Тогава как ще му се вижда процента?

Или може би не разбрахте, че все още няма точно лекарство за лечение на инфекцията? Както няма и ваксина. И лекарите „стрелят в тъмното“? За починалият 30 годишен мъж, без никакви други заболявания, се говори точно това – че е починал от свръхлекарства. Не е издържало сърцето…

Или може би смятате, че точно Вас ще ви подмине? И вашите близки? Е, от вчера в Дупница пак имаме болен. Не е бил в чужбина. Не е бил в Банско. Тогава, от къде? От там – вируса е ТУК! И НИКОЙ не е застрахован.

А сега следва най – тежката част.

Хора със слаби нерви и слаби сърца да не четат!
Вчера ми се обади наш, дупнишки лекар. Да ме моли нещо да предприема. Че хората не спазват карантината. След няколко часа ми се обади друг. Да ме моли същото! Вечерта се чух с трети, много важен. Каза ми, че е на ръба да се предаде… Днес сутринта всички чуха апелите на директорите на Пирогов, на МА, на ВМА и други. И по – лошото – видяхте ли СТРАХА в очите им? Чухте ли Балтов – в Пирогов 11 на респиратор и още тридесет и няколко чакат.
А знаете ли как е в Дупница? Знаете ли, че спешната помощ нямат сериозни защитни облекла? И роботят като камикадзета. В болниците не е много по – различно. Страха сред персонала е огромен. Десетки медици рискуват заради шепа негодници, неспазващи мерките…

Кое не разбрахте? Наш съгражданин е болен в Италия. Знаете ли какво ми разказа? Звъня, казва, на Бърза помощ. Температурата ми е 38,5. Болките – зверски. Едва дишам. Диспечерът отговаря – съжалявам, места в болницата НЯМА. Това ли искаме?

Та, кое не разбрахте?

Запомнете – при над двеста души на респиратор в България, в цяла България, БЯГАЙТЕ! Бягайте в дън гори тилилейски. Здравната система ще се взриви. А вече са над 55… Дано не се случи.

Вижте, има решение. И то е точно решението на щаба. Както е в Германия. Да изведем предната линия ДАЛЕЧ пред болниците! Да пазим дистанция. До кога? До когато трябва! Щаба и днес казаха – може би тези две седмици са решаващи. Дано! Аз залагам до деня, в който утвърдят лекарство или ваксина.

Няколко думи за „умиращите от глад“ – да кризата е факт. Но ние в България сме преживели и много по-тежки. Не нагнетявайте допълнително напрежение. И не стоварвайте собствените си проблеми върху гърба на държавата. Дайте, а не чакайте да ви се даде!

В заключение: днес шефа на Медицинска академия призова – не излизайте. И ние, лекарите, ще ви ръкопляскаме.
Сега разбрахте ли?

Източник
Малин Грозданов

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button