Маските отново стават задължителни

Премиерът Бойко Борисов обяви днес, че ще има заповед на здравния министър Кирил Ананиев, с която от утре – Цветница, при излизане навън задължително трябва да се носи маска или шал.
о края на деня се очаква министърът на здравеопазването Кирил Ананиев да издаде заповед за задължителното носене на маски или шал на обществени места.

Трябва да задължим, който излиза навън, или на обществено място, да не се движи без маска. Ако няма маска, може да си сложи шал,поясни още Премиерът. По думите му има възможност и държавата да плати, за да се раздадат безплатно маски на тези, които нямат възможност да си купят.

Със заповедта на МЗ носенето на маски става задължително. С нея се разпорежда всички лица, когато се намират в закрити или на открити обществени места /в т.ч. транспортни средства за обществена транспорт, търговски обекти, паркове, църкви, манастири, храмове, зали, улици, автобусни спирки и др./ са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средства, покриващо носа и устата /в т. ч. кърпа, шал и др./. За целите на тази мярка обществени са и местата, и пространствата, които са свободно достъпни, и/или са предназначени за обществено ползване /в т. ч. всички места, на които се предоставят обществени услуги/“. 

Заповедта е в сила от 12 до 26 април включително.

Да припомним, че  на 30 март здравният министър издаде заповед за задължително носене на маски на закрити и открити обществени места, но я отмени на следващия ден.

Маските отново стават задължителни

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button