Отлична оценка за фермерския пазар в Троян

Фермерският пазар В Троян се завърна, днес, 16 април 2020 г. на мястото на Общинския пазар, където традиционно се провежда.

Четвъртъчният пазар беше временно спрян, поради мерките срещу разпространението на коронавируса, които доведоха до забрана на фермерските и кооперативни пазари.

Министерството на здравеопазването премахна  временно забраната и  отново наложена дни по-късно, като бяха дадени три дни гратисен период – от 13 до 15 април, включително, в който търговците да могат да продадат стоката си. Това направи възможно и провеждането на фермерския пазар днес, но за следващата седмица  все още не се знае

Причината е, че  не се знае как ще се развие ситуацията след Великден и дали Министерството на здравеопазването ще вдигне отново забраната, поясниха Кмета Донка Михайлова на пресконференция пред журналисти.

Заповедта, подписана от здравния министър Кирил Ананиев, „преустановява функционирането на всички кооперативни пазари и цветни борси“, а фермерските пазари не са изрично упоменати.

Организирането на пазара  бе свързана със  засилени хигиенни мерки, Дезинфекция на терена. Щандовете бяха разположени само в една редица и има еднопосочно движение при пазаруване. Работата на фермерите и продажбите на пазара се извършваше с поставени ръкавици, употреба на дезинфектанти и други. Клиентите също бяха посрещани на входа от служители на Общински пазари. Хората, които нямаха ръкавици, бяха дезинфектирани с гел, дар от „Универсалстрой“ Троян.

Ограничена бе възможността за дегустация на продуктите. Организаторите призоваваха клиентите да бъдат отговорни, да спазват социалната дистанция, да

На пазара бяха предложени   яйца, сезонни плодове и зеленчуци, разсад и овошки собствено производство на жители на общината

Всички останаха доволни.

Организаторите си свършиха отлично работата,(преди  и след пазара), производителите си продадоха стоката,   Клиентите останаха доволни. Имаше и такива, които закъсняха и не успяха да си напазаруват.

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button