Жители на Троян посрещнаха Възкресение Христово (видео)

Хиляди троянци станаха свидетели на Чудото чрез онлайн излъчването от троянския храм и Светата обител "Успение Богородично"

Около 30 души, обиколиха църквата „Св. преподобна Параскева“ в балканскияя град и чуха Светото Евангелие, прочетено от ставрофорен свещеноиконом Марин Божков. Църковната служба се проведе в двора на православния храм, а малцината присъстващи обиколиха Божията обител при строги мерки за сигурност и правила. Всички богомолци бяха със защитни маски и спазваха стриктно напътствията на отец Марин.Жители на Троян посрещнаха Възкресение Христово

Хиляди троянци станаха свидетели на Чудото, наречено Воскресение на Иисус,  от домовете си чрез онлайн излъчването от троянския храм и Светата обител „Успение Богородично“ Орешак.

За сигурността в района на църквата се погрижиха служители на Община Троян представители на полицейското управление в града. Във връзка с разпространението на коронавируса (COVID-19) Великден тази година бе посрещнат при строги правила и ограничителни разпоредби.
За Великден присъстващите бяха поздравени с Патриаршеско и синодално послание. Председателят на църковното настоятелство Марин Божков разказа, че възкресението на Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род. На празника деца и възрастни се чукат с яйца, като гледат чие ще излезе победител. Вярва се, че този, на когото яйцето се окаже борец, ще бъде най-здрав през годината. Имен ден празнуват Велико, Величко, Велка, Величка, Велин, Велина, Велко, Велка и производни на празника имена.
След това бе отслужена и празничната литургия.


Related Articles

Back to top button