Цветница в Троян

 Утренното богослужение в Храм „Света преподобна Параскева“започна в 8:00 часа, а Светата литургия за Цветница в 10:00 часа.

Архиерейски наместник и председател на църковното настоятелство при храма: ставрофорен свещеноиконом Марин Божков и свещеник Войден Божков отслужиха светата литургия в присъствието на дошлите в храма миряни. Утренята и литургията бяха огласени от смесения хор към троянската църква.

Цветница в Троян
Ставрофорен свещеноиконом Марин Божков

В края на литургията отец Войден Божков изнесе проповед за празника „Вход Господен в Иеруслим“ (бел.“Цветница“), а ставрофорен свещеноиконом Марин Божков призова да имаме силна вяра и да спазваме правилата за живота и здравето на всички българи.

В службата имаше специални молитви за избавление от епидемията от коронавирус.

Цветница в Троян
Свещеник Войден Божков

Службата бе излъчена пряко от екип на „Троян експрес“ и Oblasta.com, за да достигне до домовете на голям брой вярващи. Тази година в храма нямаше и традиционните върбови клонки. Всичко премина под контрола на общински служители на Общината и на РУ на МВР Троян. На входовете на църквата всеки получи дезинфектант за ръце, а хора без маски не се допускаха. Иконите и пространството около храма пък бяха предварително дезинфектирани.

Маските бяха подсигурени от фирма „Калинел“ безвъзмездно.

Цветница в Троян
Маските подсигурени от фирма Калинел ЕООД

В Троянския манастир също бе отслужена Света литургия за Цветница, която също предавахме на живо. Там за разлика от Троян обаче, миряните се бяха вслушали в съвета на лекарите и наблюдаваха от дома си Светата литургия.

Заради новата Заповед на здравния министър бяха затворени магазините за цветя, което предизвика и недоволството на бизнесмените. Градът бе пуст.

Цветница в Троян
На входа посрещаха миряните с дезинфектанти, маски 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button