Полагаме усилия да вкараме непокорния дух в рационални рамки

Донка Михайлова: Пазар ще има всеки четвъртък, от 16.04. 2020

Добър ден, г-жо Михайлова
1. Как ще коментирате новата заповед на Министър Ананиев, в която има нареждане общините да създадат организация за функционирането на кооперативни и фермерски пазари?
Вероятно сте забелязали, че в условията на извънредната ситуация Временният оперативен щаб в Троян не коментира, а създава организация за изпълнение на заповедите на Правителството. В случаите, в които определени заповеди ни се струват трудно приложими търсим начин да ги адаптираме към местната специфика, да ги направим по-полезни и по-близки до хората от общината. И друг път съм казвала, че е важно да намерим баланс между възможно най-ефективните мерки за опазване на здравето на нашите съграждани и съхраняване, в рамките на възможното, на заетостта и доходите. Пълно е разбирането ни за необходимостта хората да продават своята продукция, стопаните да обработят и засадят в градините си тазгодишната реколта, но не скривам, че възможното струпване на хора ни тревожи. Призоваваме хората да са максимално отговорни към своето здраве и здравето на останалите и, въпреки хубавото време и отворения пазар, да останат вкъщи, ако няма основателна причина за обратното, защото здравето е най-ценно!
2. В Заповедта се казва „С цел опазване на всички участници във веригата от продавач до купувач могат да се прилагат допълнително и следните практики – разширяване на площта на фермерските пазари, поставяне на информационни табели, въвеждане на заграждения с цел предотвратяване на струпването на хора и определяне на задължително еднопосочно движение и други“.
В България и Троян може ли да се осъществи, имайки предвид непокорния дух на нацията ни?
Полагаме усилия да вкараме непокорния дух в рационални рамки. Създаваме извънредна организация, която се надяваме да предпостави повече сигурност за търговците и за техните клиенти.
За целта ще бъде използвана закритата част на пазара. Търговците ще бъдат разположени на разстояние най-малко два метра един от друг. Няма да се допуска струпване на повече от двама човека на една маса за продажба на продукция. Ще бъдат обозначени с табели входовете и изходите от към улиците „Раковска“ и „Опълченска“, ще се определи еднопосочно движение в рамките на пазара, с бализи и ленти за ограждане ще се ограничи потокът от хора. Няма да бъдат допускат търговци и клиенти без лични предпазни средства. С препарат за дезинфекция на ръце, дарен специално за случая от „Универсалстрой“ ООД, ще се очаква всеки търговец и посетител да дезинфекцират ръцете си. Общинско предприятие „Комунални услуги“ ще извърши дезинфекция на територията на пазара на 15.04.2020 г., преди настаняване на търговците, и на 16.04.2020 г., след освобождаване на територията. И така всяка следваща сряда и четвъртък.

3. Според Вас по този начин строгите мерки за борба с COVID -19, не си ли противоречат в момента? Това малко ми звучи като -„Днес с маски, утре – препоръчително с маски” и подобни заповеди от 13.03. досега. Отменят се ограничения, наложени от Общините.
Разбира се, че може да се работи с повече последователност. Но нека не забравяме, че ситуацията, в която се намираме, е динамична и трудно прогнозируема. Тя е нова и непозната за всички. Общинският Временен оперативен щаб ще продължи да обсъжда с различни групи експерти и да предлага необходимите мерки за превенция на разпространението на COVID-19 на територията на общината, съобразявайки се с разпоредбите на здравното министерство и препоръките на Националния щаб.
4. Препоръки към гражданите и търговците имате ли?
Днес няма нещо по-важно от това в максимална степен да запазим здравето на нашите съграждани. Призовавам всички към отговорно и разумно поведение.

Интервюто взе: Руслана Попсавова

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button