Затварят София

Извънреден брифинг в 23:00 часа

Тази вечер в МС  се проведе извънреден брифинг  в МС с участието на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, министъра на вътрешните работи Младен Маринов и председателя на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Обявиха затварянето на София за всички, напускащи столицата. Извънредната мярка е продиктувана от пълното несъобразяване на граждани с препоръките на щаба да не се пътува по празниците.

Километровите опашки на излизане от града предизвикаха многобройни отрицателни коментари в социалните мрежи и подкрепа на идеята да се затвори столицата.

Ето и текста на самата Заповед

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която от 17.04.2020 г. въвежда допълнителни противоепидемични мерки на територията на София град. В заповедта на здравния министър се казва:

I. Въвеждам следните противоепидемични мерки на територията на София град, считано от 17.04.2020 г. до второ нареждане.

1. Забранявам влизането и излизането от територията на София град на всички автомобили. Изключение се допуска само за:

• Товарни автомобили, извършващи транспортни услуги, като необходимостта от пътуването се доказва със съответните транспортни документи.

• Превозни средства със специален режим на движение, в т.ч и автомобилите на Регионалните здравни инспекции.

• Автомобили превозващи медицински лица, отиващи на работа.

• Автомобили превозващи хора, които се нуждаят от лечение, като в декларацията на пътуващите се посочва лечебното заведение, в което отиват.

• Автомобили обслужващи неотложни ремонтни и/или аварийни дейности: водоснабдяване, електроснабдяване, топлоснабдяване, снабдяване на хранителните магазини, аптеките и лечебните заведения.

• Доставчици на платежни услуги и оператори на електронни съобщителни мрежи.

• Служебни автомобили и автобуси, превозващи работници до и от местоработата им, в т.ч и обслужващи стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност, когато това налага влизането или излизането от територията на град София. В декларацията на пътуващите се посочва работното място и телефона на работодателя.

2. За гражданите, които отиват и се връщат от работа с личен автомобил се допуска влизане и излизане от територията на град София в интервалите от 6.00 до 8.00 часа и от 18.00 до 20.00 часа. В декларацията на пътуващите се посочва работното място и телефона на работодателя.

II. Заповедта да се съобщи на Регионална здравна инспекция – София град, съответната областна дирекция на Министерство на вътрешните работи, кмета на Столична община за изпълнение и осъществяване на контрол върху изпълнението на разпоредените мерки.Затварят София

 

.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button