Битакът победи

На 21.05.2020г. се проведе  редовната сесия на троянския парламент. Тя продължи необичайно дълго( четири часа).

Кметът Донка Михайлова внесе предложение за реформиране на кооперативния пазар като съвременен пазар за плодове, зеленчуци и за фермерски изделия.  Нека напомним, че общинския съветник инж.Иванка Църова даде идеята,  а кметицата прегърна.

Затова тя предложи на троянци да си кажат мнението си във Фейсбук. Кой е ЗА и кой – ПРОТИВ!

Имаше доста разнообразни мнения. Но решението за преобразуването на кооперативния пазар (с битак) във фермерски пазар трябваше да бъде взето от нашите избраници. Общинските съветници.

С няколко гласа защитниците на битака победиха.

„Честно е да призная, че съветниците рядко отхвърлят предложенията ми. В този случай е странно обаче, че хора, които в мрежата отстояваха твърдо идеята и такива, които в разговор ме убеждаваха, че са с две ръце за нея гласуваха против. Знам, че троянецът е консервативен човек.“, споделя Михайлова.

В историята ни това повече е помагало, по-рядко е пречело за развитието на града. Промените се посрещат първо със съпротива. Затова правим промените внимателно и с уважение към традициите.

Но много ми се иска да успяваме по-бързо да се разделяме с грозното и пошлото…завършва градоначалничката.

Фермерският пазар бе възстановен преди 3 седмици. Постепенно се върнаха обичайните за троянци, четвъртъчни срещи там. Производителите бяха отделени от прекупвачите(бившия животински пазар). Сега очакваме на другия околийски празник да се върне и битака.

Фермерският пазар е само за производители. За цветя, зеленчуци, яйца, мед и сирене или само качествени стоки, български.

Кооперативен пазар – участват и прекупвачи на плодове и зеленчуци, и други стоки.

Пазар – може да са продава всичко на открито.

Антикварен бит пазар – само стари неща, без сергии с китайски чантички и друг подобен кич.

Но има бит пазар, където се продават дрехи и други  нехранителни стоки и много кич.

Предложението на Църова бе да се продават и предмети на занаятчиите. Но дали ще се осъществи това, времето ще покаже.

Related Articles

Back to top button