Да бъдем първопроходци!

Да направим първия ежеседмичен БГ фермерско-занаятчийски пазар!

      Днес, кметът на община Троян направи допитване до всички троянци  за промяна на статута „Кооперативен пазар“ във „Фермерски“. Този дебат се проведе преди месец, след заповедта на министър Ананиев за разрешаване работата на пазарите. Тогава инж. Иванка Църова предложи този вариант. Днес, тази дискусия е факт във Фейсбук.
Да бъдем първопроходци!Ето какво написа Донка Михайлова:
 „Търся мнения за предложение до Общинския съвет, което готвя. Знам, че то ще провокира разнопосочни реакции, от едни ще се хареса, от други – не. Идеята е така наречения „Кооперативен пазар“ в Троян да продължи да се развива  като фермерски пазар на производители, а и на търговци на плодове и зеленчуци и да се прекрати организирането на пазара на „промишлени стоки“ (наричан от повечето троянци „битак“). Аргументите ми:
-намаляват както търговците, така и купувачите на този тип стоки. Търговците в голямата си част са от други населени места и изнасят парите на троянци извън общината;
-част от търговците конкурират нелоялно местната търговия, тъй като често продават в нарушение на финансовата дисциплина;
-предлагат се стари вещи със съмнителен произход и ниско качество;
-тази част от пазара създава големи затруднения в организацията на движението и носи риск за ПТП-та.
Финансовите приходи от продажбата на този тип стоки за последните години са около 15000 лв. годишно.
 Членовете на Консултативния съвет на бизнеса подкрепят идеята ми. Ще съм благодарна на аргументирани мнения по темата.“
Да бъдем първопроходци!Ето какво сподели инж.Църова.

   „Изключително щастлива съм, че желанието ми фермерския пазар да стане постоянно – тивен четвъртъчен, се обмисля от Донка Михайлова. Още когато говорихме по темата, предложих дори да не е чисто фермерски, а да се включат и занаятчии.  Нещата се променят. Много троянци си закупуват и керамика и други крафт изделия. Мисля, Ралица Йовкова може да го потвърди. Пък и има толкова много занаяти! В световен мащаб крафт изделията започват да се ценят все повече. С времето това ще привлече не само други занаятчии, но и туристи. Да, може да не стане нито веднага, нито в мащабите, които искаме. Но когато целта е ясна и се движим във вярната посока, успеха ще ни споходи. В представата на българския турист,  Троян си е  занаятчийски град. Усилията да бъде възроден като такъв, ще бъдат възнаградени по-бързо, отколкото ако се опитваме да правим града нещо, което никога не е бил. Колко добри бяха отзивите за улицата на занаятите в рамките на Фестивала на сливата! Знаете ли, колко много хора изработват и продават всякакви сувенири и какви ли не пособия. Занаятчийските щандове биха били страхотна реклама за всеки майстор. Освен традиционните занаяти има толкова много нови.

Да бъдем първопроходци, да направим първия ежеседмичен БГ фермерско-занаятчийски пазар. Да подкрепим!“

Повечето мненияможе да прочетете по-долу!

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button