Започна голямото завръщане в детските градини

С много притеснения и емоции започна голямото завръщане на децата в градините. В Троян обстановката бе спокойна, а родителите бяха сравнително доволни от организацията и благодарни, че най-накрая могат да започнат работа. От заявените от родителите 60 посещения на деца в градините се явиха едва 44 бъдещи първокласници. Най-много малчугани са пристъпили прага на градината са били в ДГ“Синчец – 18, 8-ми март-9, Буковец -7 и Здравец – 8 и Мир -3. Също така и предучилищните групи към НУ „Св.св.Кирил и Методий“(5) и НУ“Христо Ботев“ (6) посрещнаха своите бъдещи ученици.

Като цяло градините, които отвориха днес, са спазвали предписаните мерки от МОН – учителите и възпитателите са били с маски, посрещането на децата е било добре организирано, измервани са били температурите им, родители не са били допускани в сградите, имало е дезинфекциращи препарати и т.н., показва проверка на „Троян експрес“ и Oblasta.com сред педагогическия персонал, родители и в социалните мрежи.

Организацията беше много добра.

Движението в двора беше еднопосочно. Всяка група има отделен вход. Родителите не бяха допускани вътре. След приемане на задължителната декларацията от родителите, се измерваше температурата на детето с безконтактен термометър, която се вписва в специален бюлетин.
„На входа преглед, после през двора в групата. Организирано и приятно“, казва троянска майка. Други също признаха че са останали приятно изненадани и от включването и на директорите, които също посрещали децата.

Много от малките сладури са искали да прегърнат своите учители и лелички, но са се поуплашили малко от вида им. Шлемове, маски, ръкавици. Това малко ги е огорчило.

Директорката на ДГ“Синчец“ сподели, че в градината подготовката е извършена дезинфекция, обновяване  на помещенията. Стриктно са изпълнили всички изисквания на министър Кирил Ананиев, упоменати в заповедите му. Според родители прекаленото химизиране чрез дезинфектантите е много вредно за здравето и може да доведе до алергия на децата. Нужна е елементарна хигиена ежедневно, не безумно количество тежки химикали, използвани рано сутрин преди да дойдат децата, докато играят навън, докато спят, споделят майки.

Тук е мястото да кажем, че според указанията на МОН дезинфекцията трябва да се извършва именно в отсъствие на децата в дадени помещения. Всяка сутрин здравословното състояние на децата ще се проверява от медицинския персонал на детската градина. Родителите са задължени да измерват температурата на детето си  и ако е под 37 градуса, може да го остави. Но срещу   подпис в декларацията.

Директорите имат задача да организират ежедневна дезинфекция на детските площадки и 4 пъти на ден дезинфекция на помещенията. Децата ще прекарват по-дълго време на навън в игра на детските площадки. Посещенията на родители вътре в помещенията остава забранено.

За съжаление днес беше доста хладно за да бъдат извеждани навън децата. Даже в ДГ“Синчец“ вчера(25.05) са пуснали парно в градината, защото температурите са паднали повече от нормалните. Децата са излизали по-малко да поиграят на площадките на открито, които са разделени така че да не се допуска физически контакт между отделните групи. Уредите за игра и пейките на площадките  се дезинфекцират поне веднъж дневно.

Много родители с нетърпение чакат от 01.06 да заведат своите деца в градините, но според Мерките за организиране на дейностите в детските градини(по-долу ще ги прочетете), в групите може да има от 12-16 деца. Доста трудно ще е за екипите, защото  децата трябва да спят през легло,  да се спазват всички указания.  Няма да е лесно, но ще се справим в името на здравето на децата, сподели още Маркова.

Защо трябва да се внимава с децата да не се заразят от COVID-19?

Малките деца имат основна роля при разпространението на вируса се основава на наблюдението, че при сезонните грипни вълни наистина те допринасят решаващо за разрастването на заразата.“

Заболелите от коронавирус деца обикновено не са в тежко състояние. Следователно не са вкъщи на легло и изолирани, и така има повече възможности да заразят други, също и възрастни. Затова е необходимо да пазим  децата здрави.

Започнала е работата в звеното за обединено хранене, което е в ДГ“Буковец“ сподели кметът Донка Михайлова.

Целият персонал на градините преди контакта с децата  е преминал през тестове за COVID 19. Тестовете са осигурени от Временния оперативен щаб със средства от дарителската сметка. Всички са отрицателни.

МЕРКИ ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ НА ДЕЙНОСТИТЕ В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ И ДЕТСКИТЕ ЯСЛИ СЛЕД ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ПРИЕМА НА ДЕЦА

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button