Извънредна епидемична обстановка до 14.06.2020

Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха чрез видеоконферентна връзка извънредно правителствено заседание.

Прието беше Решение за обявяване на извънредна епидемична обстановка, считано от 14 май 2020 г. до 14 юни 2020 г.

Пандемията от COVID-19 представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб и представлява непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите.

Заболяването поставя системата на общественото здравеопазване в извънредна ситуация, в която е необходима и изключително важна своевременната реакция и въвеждането на мерки за намаляване на риска от разпространение, както и възможността за тяхната промяна и адаптиране според новите научни данни за заболяването и причинителя му.

След извършена от главния държавен здравен инспектор оценка на съществуващия епидемичен риск в България и констатираната непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите, са налице обстоятелствата, обуславящи министърът на здравеопазването да предложи на Министерския съвет обявяването на извънредната епидемична обстановка.

Причинителят на заболяването Covid-19 има неизяснен произход и е с неизвестна инфекциозност. Механизмът на лечение не е открит. Covid-19 се развива в целия свят. Това заболяване се предава от човек на човека и за съжаление до голяма степен причинява смърт. Това констатира здравният министър Кирил Ананиев във връзка с обявената от утре извънредна епидемична обстановка.

Огнищата на Covid-19 са разпространени в цялата страна. За това заболяване липсва специфично лечение. Няма изработена и имунопрофилактика, заяви той.

Ще бъдат издадени няколко заповеди, които ще влязат в сила от утре. Те са групирани в 4 вида категории:

– за противоепидемичните мерки

– за преминаване на КПП-та

– за карантина и изолация на заразени или контактни лица

– за определяне на това, кои обекти ще продължат да работят.

Със заповедите ще можете да се запознаете в утрешния ден.

Разрешават се трансплантациите и всеки може да ходи свободно в градските градини и паркове.

Училищата и моловете остават затворени.

Ограничението за влизането на чужди граждани на територията на България от трети страни остава, както и от страни, където заразата е силно разпространена.

Очаква се да бъде договорено със съседните страни от ЕС как да се случва пътуването през летния сезон. ЕК насочва към регионално решаване на тези въпроси, коментира Ананиев.

Не искам да говоря от името на Щаба, но решението да няма информация два пъти на ден за заразените е взето днес. Ежедневно наблюдаваме огнищата и на базата на този анализ взимаме конкретни решения, допълни здравният министър.

Позволява се и подготовката на олимпийците ни за олимпиадата през следващата година в Токио.

Забраната за сядане на пейки в парковете остава. Един от факторите за това е, че не се знаят всички възможни начини на пренасяне на вируса. Една възможностите е предаване по въздуха. В заведението след напускане на масата персоналът е длъжен да почисти столовете, това е и разликата с посещението в заведенията.

Ананиев е категоричен, че 14-дневна карантина трябва да има за всички.

Футболните мачове ще останат без публика.

Препоръките към работодателите са следните: в Здравното министерство всички хора над 60 години работят дистанционно, сподели Кирил Ананиев. Препоръчваме служителите да работят дистанционно, доколкото това е възможно.

Мерките, които се обещават в другите страни, много често имат срок и не се изпълняват. Ние предпочитаме да взимаме текущи решения и точни мерки, заяви здравният министър.

До 10 – 15 деца ще посещават детските градини. На хората, които работят в тях, ще бъдат направени задължителни PCR тестове преди да бъдат отворени. Ще бъдат пуснати анкети до родителите, за да се види нагласата им за пускане на ясла и градина.

Част от обещаните безплатни маски от Китай вече пристигнаха. Има вероятност чрез социалните служби да се раздават на хора, които не могат да си закупят.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button