Кътче от България в сърцето на Елванген

Германският град Елванген е побратимен с Троян. Намира се в източната част на област Баден-Вюртемберг. От началото на 7 век градът се развива като алеманско селище. Тук през 764 г. френски благородници основават бенедиктски манастир. В него от 870 до 873 г. е заточен св. Методий.
Оттогава до днес общата почит към делото и паметта на св. Методий свързва България с Елванген. Още през 1885 г. върху стена на старата базилика в центъра на града, където е бил заточен св. Методий, е изваяно барелефно изображение. През 1970 г. по инициатива на кмета на Елванген д-р Вьор и с доброволни дарения от гражданите се възлага на местния скулптор Ханс Щебле да сътвори каменна плоча със сцена от позорния Регенскбургски процес. Четири години по-късно пристига дар от България – бронзов барелеф, изваян от проф. Величко Минеков, който е монтиран в близост до каменната плоча. През 1981 г. площадчето пред мемориала е наименовано „Методиусплац” – на името на св. Методий.
Но почитта към делото на славянския просветител не спира до тук. През 1987 г. български емигранти в Германия, подпомогнати и от община Елванген, превръщат една средновековна кула в българско кътче – параклис. В реализацията на тази идея се включват много радетели. „ за допринасянето на този възпоменателен молитвен кът щедро допринесоха г-н главният кмет Карл Вьор и г-н Васил Помазанов от Нова Загора – България” – гласи надписът на плочата, поставена на входа на Методиевия параклис в Елванген. Първоначално стените на храма остават бели. Само иконата на светите братя и на Климент Охридски, поставена на ниска масичка, напомня на българите за техните светци и ги връща към корените им в България. Българският емигрант Димитър Бачев си пожелава преди да си отиде от този свят да успее да види параклиса изографисан с ликовете на българските светци Кирил и Методий. Тази му мечта се осъществява.
През 2010 г. неколцина ентусиасти, подкрепени от българските институции , със задружни усилия успяват да изрисуват стените на малкия храм. Благодарение на иконописците Валентин Витанов и Цвятко Цветков и с помощта на живеещите тук българи Атанас Янис и Тодор Колев по стените грейват ликовете на „Светите Седмочисленици”, сцени от „Покръстването”, от създаването на българската азбука.

Ликовете на братята Кирил и Методий засияват в ръчно изработения дървен иконостас, дело на майстор Владимир Златков, също свързан с Троян (майсторът на пластиките „Ангел Пазител“ на новото кръгово в града,  и тази пред Музея на занаятите)
Откриването на изписания параклис става с помощта на кмета на Елванген Карл Хилзенбек, а множество българи специално идват от близки и далечни краища на Германия. В рамките на Методиевите дни в базиликата „Свети Витус” всяка година представители на Българската православна църква от Щутгард и Мюнхен отслужват празнична литургия в памет на Светия Равноапостол и покровител на Европа. Хористи от църковните общини в Мюнхен и Щутгард изпълняват песнопения, а десетки българи от цяла Германия пристигат тук за празника.
Троянската връзка с това българско кътче в Германия е археоложката Силвия Йовевска и нейният съпруг Атанас. През 2011 г., когато работи в нашия Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства, Силвия е екскурзовод и гид на немска делегация, гостуваща в побратимения Троян. Проф. Иммо Ебрл – завеждащ отдел „Архив” към Община Елванген е впечатлен от интелигентната и компетентна археоложка и я кани в Германия за месец да постъпи на работа в техния Музей на алеманите (Alemanenmuseum) и да обменят опит. Престоят й е финансиран със специална стипендия от немската банка Kreissparkasse. Тук Силвия среща и бъдещия си съпруг, живеещ вече 12 години в Елванген и стопанистващ българския храм. След края на престоя в Германия Силвия се завръща в България само, за да отпътува след месец отново и този път да свърже живота си с Атанас Белевезлис. В Източноевропейският български културен институт в замъка на Аделманите Силвия се посвещава на популяризирането на българската култура чрез презентации, изложби, конференции, образователни семинари и публични лекции. Културният институт в Елванген притежава и богата библиотека с историческа и научна литература на немски, български и английски език, която е на разположение на посетителите.
През годините гости на Методиевите дни и тържествата в Елванген са президенти, министри, високопоставени дипломати, кметове, официални делегации от редица европейски страни, представители на побратимения български град Троян и ученици от града, гостуващи на своите връстници от Елванген, учени, множество българи, живеещи в Германия.
През 2013 г. президентът на Република България Росен Плевнелиев посещава Елванген по повод отбелязването на 1150-тата годишнина от Великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий в Елванген. Плевнелиев поднася венец на паметната плоча на Св. Методий на площад „Свети Методий” в града и посещава базиликата „Св. Витус”. По-късно в кметството на Елванген българският държавен глава открива изложбата „В началото бяха буквите” на Кирило-Методиевия изследователски център към БАН.
В центъра на германския град на 24 май винаги звучи химнът, посветен на светите братя, който българите въодушевено пеят. Пред паметната плоча на Методий всички заедно с гордост развяват българското знаме и запяват: „Върви, народе възродени, към светли бъднини върви”…
Дванадесет века след Методий, делото на солунските двама братя по категоричен и безспорен начин оставя отпечатъци не само в българското, а и в европейското и световно културно-историческо наследство. Тяхната мисия се превръща в съдбоносна крачка напред за идните поколения. Продължаваме да пазим и почитаме паметта на двамата братя и техните ученици. Помним и се прекланяме пред делото им. С гордост го предаваме и на бъдещите поколения.
Тази история с троянска връзка ни показаха на 25 май 2020 г. БНТ в излъчения документален филм „Пътят на буквите”.

 

Презентацията в дело на Силвия Йовевска


Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button