НСОРБ настоява правителството да помогне финансово и на местните власти

В община Троян данъкоплатците се оказаха сред дисциплинираните и на този етап спада е с 23%

Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) настоява правителството да помогне финансово и на местните власти.

В своя позиция Сдружението посочва, че заради намалелите приходи след въвеждането на извънредното положение и ограничителните мерки общините са в тежко финансово състояние.

Днес ръководството на НСОРБ проведе онлайн разговори с лидерите на парламентарно представените партии, за да се търси решение на финансовите проблеми.
В четиричасов маратон кметове и народни прадставители говориха за общинските бюджети. Поканата на УС на НСОРБ за разговор по финансовите проблеми на общините, провокирани от кризата с COVID 19, приеха парламентарните групи на ГЕРБ, БСП, ДПС и Обединените патриоти. Обща бе тревогата, че към края на април приходите, спрямо предходни години на най-големите общини са намалели с над 75%, на областните центрове – с 40-65% и на средните и малките общини – с 20-45%. В община Троян данъкоплатците се оказаха сред дисциплинираните и на този етап спада е с 23%, което не  успокоява общинското ръководство.

„Депутатите усетиха тревогата ни за финансиране на комуналните дейности, за запазване на доплащанията, които правим в детски градини и ясли, в домашен социален патронаж, в училища и социални услуги и се обединихме около общо разбиране за нужните мерки. Очакваме това разбиране да бъде отразено в законодателните текстове“, написа Донка Михайлова във Фейсбук.

„Авансово да ни бъде преведена целевата субсидия, да бъде дадена възможност да ползваме безлихвени кредити, така както се предлага на бизнеса. Средства по определени направления, които на този етап стоят „замразени“ в общинските бюджети биха могли да се раздвижат и да се използват в тези тежки периоди“, коментира пред БНР зам.-председателят на Управителния съвет на сдружението и кмет на Троян Донка Михайлова.

Общините настояваха и за промени при отпускането на средства от някои оперативни програми.

„Над 150 общини не могат да се възползват от тези средства“, добави Михайлова.

Source
НСОРБ

Related Articles

Back to top button