Община Троян благодари на китайските си приятели

Г-жа Донка Михайлова, кмет на град Троян с коментар за мерките, които Китай прилага за справянето с епидемията COVID-19, за отношенията между Община Троян и Китай, и за бъдещото сътрудничество  в разговорът води Ивета Балевска  – секретар на КЧЖ в България за сайта  http://bulgarian.cri.cn/.

Въпрос: Какви са отношенията на Община Троян и китайската страна?

Донка Михайлова: В момента държавите от цял свят изпитват особени трудности. Изправени сме както пред предизвикателства, свързани с опазване здравето и живота на хората, така и пред преодоляване последствията от пандемията COVID-19, които оставят своите сериозни отражения върху икономиката. За щастие има държави, сред които и Китай, които вече започват да се възстановяват от извънредната ситуация, която беляза началото на 2020 г.

Високо оценяваме факта, че в момент на изпитание, една община в Китай, с която имаме много общи неща, но до момента не бяхме осъществявали контакти, реши да подаде ръка и изпрати на Община Троян 6000 предпазни маски. Ръководството на общината Дзиндънджън, провинция Дзянси, направи дарението в знак на съпричастност и добронамереност. Малко по-рано през настоящата година, същата община заяви готовност за разговори, свързани с бъдещо партньорство и сътрудничество между нашите два града, които са свързани от една стара традиция – керамиката и изработването на различни красиви предмети на това изкуство.

Ръководството на Община Троян е готова за провеждането на тези разговори веднага след преминаване на кризата.

Това е пример, с който Китай показва, че заедно можем да преодолеем трудностите по-лесно и затова е изключително важно взаимно да си помагаме.

Въпрос: Какво бихме могли да вземем като пример от Китай?

Донка Михайлова: На първо място бих посочила дисциплинираността на китайския народ. От самото началото жителите на Китай показаха сериозна дисциплина по отношение спазване на противоепидемичните мерки, нещо с което в нашата страна срещнахме трудности в началото на извънредното положение.

Въпрос: Как виждате перспективите за бъдещите отношения между Троян и китайската страна?

Донка Михайлова: Взаимоотношенията на община Троян с китайския народ продължават да се развиват и задълбочават през последните години. Щастливи сме, че събитието, на което ежегодно сме домакини с Националното изложение в с. Орешак – Международният фестивал на занаятите, предизвиква интерес и прqез годините сме посрещали представители на майстори в различни занаяти от Китай. През 2019 г. заедно с Националното изложение бяхме поканени да представим страната ни на голям форум, който се проведе в китайския град Нинбо. От там се завърнахме със споразумение за партньорство. Очакваме благоприятен момент за провеждане разговорите с общината Дзиндънджън. Занапред ще продължим да работим в посока задълбочаване взаимоотношенията на нашите два народа.

Бих искала да използвам възможността и да пожелая на китайския народ, както и на всички наши сънародници в Китай, това, което си пожелаваме всеки ден – здраве и бързо преодоляване на тежките последствия от кризата!

Разговорът води Ивета Балевска

Секретар на КЧЖ в България

Via
Разговорът води Ивета Балевска
Source
http://bulgarian.cri.cn/

Related Articles

Back to top button