Троянски ученик спечели стипендия за космически лагер

12 годишният Преслав Колев от СУ „Св.Климент Охридски“  с класен ръководител Снежка АМЗОВА спечели стипендия за космически лагер  по модел на NASA. Преслав от Троян спечели стипендия за космически лагер по модел на NASA

Още  на 8 години воден  от учителя му Радослав Стойчев   отива на Национално състезание по наука, техника и технологии.  Малчуганът печели трето място в раздел „Конструиране” и едно от поощрителните места в раздел „Астрономия”. На състезанието наблюдава Марс през телескоп и разбира, че има програма, която ще изпрати хора там. Запленен е от звездното небе, ракетите и сателитите, обратните приземявания на модулите и всичко, свързано с Космоса.

„Жаден съм за знания в областта на техниката и Космоса”, казва Преслав пред Росица Николова – https://ladyzone.bg/.

През януари 2020 той участва в конкурса на Space camp Turkey 2020 (Космически тренировъчен лагер за деца в Измир (Турция). Това е един от трите международни космически лагери в света, създаден по модел на NASA за обучение на бъдещи космонавти. Квотата за България за тази година е 120 деца. 45 от тях получават пълна или частична стипендия. Участва с видео есе „На ръба на черна дупка“, с което печели стипендия от 25%. За да направи краткото филмче, използва приложението Filmora и информация основно от интернет.

Обучението на лагера включва тренировки в симулатори, обучение по наземен контрол, разиграване на мисия в Космоса, решаване на проблемна ситуация и успешно завръщане на Земята. За всяко дете се определя най-подходящото място в един екипаж. Този лагер се провежда в рамките на една седмица, като има също лекции и практични уроци. Различни учени помагат на децата в тяхното приключение в света на Космоса.

„Не спирам да мисля как някъде там в красивия Космос има една съвсем здрава планета, готова да стане наш дом. Нов дом за нас – новото човечество! Човечество, което днес вече учи своите уроци, разбира своите грешки и водено от доброта, единство, грижа, равенство и любов, ще даде начало на един нов свят!“

Преслав си представя тази планета с много природа като Земята, но в червено. „Гравитацията ще е по-слаба от тази на Земята и ще ни бъде по-лесно да се движим. Хората там ще живеем в ниски куполообразни къщи. Ще имаме много по-малко вещи, а електричеството ще се извлича от свободната енергия около планетата и ще е безплатно за всички. Нещо като технологията на Никола Тесла. Ще се учим да развиваме себе си, телата си, способностите си. Ще си вярваме и няма да има политици. Ще пътуваме чрез енергийни коридори, ленти, които ще работят чрез телепортация. Няма да е точно планета, а си я представям като луна (спътник) на планета с обръчи. Небето ще е изключително красиво и различно.“

Троянски ученик спечели стипендия за космически лагерж
Преслав пред телескопа в Рожен

Всички в семейството на Преслав го подкрепят в неговия интерес към космоса. „Интересуват се какво ново съм научил за мисии, изстрелване на космически апарати, сателити. Аз следя с интерес всичко, което се случва с компанията SpaceX на Elon Musk, с така вече известната Starlink mission – онези сателити, които много хора помислиха за извънземни. Също и за тяхната програма за изпращане на хора до Марс. В училище за мое съжаление не съм намерил някои с подобни интереси. Учителите ми държат най-вече на учебния материал“.

Майка му също казва, че за него и бъдещето му са важни най-много математиката и спортуването. Занапред Преслав иска да учи нещо, свързано с компютърните науки.

– А в настоящето?
– В настоящето имам нужда някой да ме потупа по рамото и да ми каже „Браво, добре се справяш, вярвам в твоя успех!“

Автор:
Росица Николова
Източник
Лейди зона

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button