Всичко започна преди 3 години…

Пресияна Василевска стана кмет на този умен и четящ град

  .„Хартиеният принц” и 4 „а” клас на НУ „Христо Ботев” – Троян

Днес, 19 май 2020 г., в библиотеката към НЧ“Наука-1870″ Троян имаше интересно и мило посещение.
4 „а” клас на НУ „Хр. Ботев” – Троян днес сложиха край на тригодишния си проект „Прочети ме и ме превърни в Умен град” – „умен”, защото неговите бъдещи жители трябва да четат, „град”, защото всяка прочетена книжка се превръща в хартиена къщичка с прозорче, на което е записано заглавието на книжката, страниците и нейният читател. Направен е и специален дневник, в който всеки ученик си има своя страница, в която записва заглавието на книгата и страниците, без да се броят илюстрованите.
Равносметката за първата година е впечатляваща: 233 прочетени книги от 24 ученици, 21 418 общо прочетени страници. Първите 6 ученици, прочели най-много страници, формират управлението на „Умен град”, а именно: Кмет – 68 прочетени книги/ 3889 страници; Директор на Музей за приложно изкуство – 18 прочетени книги/ 2211 страници; Председател на читалище – 10 прочетени книги/ 2150 страници; Директор на Картинна галерия – 33 прочетени книги/ 1842 страници; Директор на училище – 10 прочетени книги/ 1355 страници; Директор на библиотека – 11 прочетени книги/ 1094 страници.
Призовете на победителите всяка година се връчват от кмета на Троян – Донка Михайлова, и от ръководителите на другите институции в града.
За миналата учебна година призьорите бяха: кмет – Пресияна Василевска (2692 страници), Директор на Музей за приложно изкуство – Полина Трифонова (2283 страници), Председател на читалище – Денислава Николова (2038 страници), Директор на Картинна галерия – Ивайла Нешева (1757 страници), Директор на училище – Марая Мацин (1617 страници).
Тази учебна година четвъртокласниците са променили мотото на проекта – „Умна цветна градина”. Възникналата пандемия налага четенето на книгата „Хартиеният принц”, започнало в училище колективно, да продължи онлайн.

И тази година с най-много прочетени страници е Пресияна Василевска – над 2000 страници. Преди да заеме заслужено кметския стол за пореден път, малката дама заедно с г-жа Олга Константинова и своята съученичка Даная дойдоха в библиотеката и дариха книгата, за да достигне и до други читатели.
Умното, четящо и знаещо момиче Пресияна Василевска получи подарък  книгата на Мария Пар „Вратарката и морето”, за да продължи да се наслаждава на щастливи моменти с книга в ръка, а на инициативната и креативна г-жа Константинова – прекрасно цвете.
„Впечатлени сме и радостни от подобни инициативи, провокиращи интерес към книгите и четенето, защото знаем, че децата, които четат, успяват. От сърце го пожелаваме на Пресияна и на всички нейни съученици, разгръщащи с интерес книгите!“,написаха от читалището.

След посещението в любимата библиотека, Пресияна бе наградена лично от кмета на Община Троян Донка Михайлова, която благодари на г-жа Олга Константинова от НУ „Христо Ботев“, че и по време на епидемията стимулираше своите ученици да четат. И затова, че  тази година тя определи управленците на Общината според броя на прочетените книги.  Пресияна Василева за пореден път получава правото да бъде кмет, защото има най-много занимания с книгата. Лично  поздрави  малката кметица!

„Радвам се, че в Троян има учители като г-жа Константинова и ученици като Пресиана!“, написа във Фейсбук страницата си

А ето какво разказа г-жа Олга Константинова:

„А всичко започна преди 3 години…
Голямото четенето продължи и през следващата година

Основахме четящ „Умен град“. Лично г-жа Донка Михайлова, кмет на гр. Троян, представители на читалището, музея и други институции, посетиха и наградиха най-четящите деца.
Пресияна Василевска стана кмет на този умен и четящ град.
Тази година(2020) включихме и колективното четене. Книгата“Хартиеният принц“ стана запазена марка на нашия клас. Четяхме в клас, четяхме заедно онлайн в дистанционна форма на обучение и я прочетохме!
Тази година включихме и колективното четене. Книгата“Хартиеният принц“ стана запазена марка на нашия клас. Четяхме в клас, четяхме заедно онлайн в дистанционна форма на обучение и я прочетохме!
Пресияна Калинова Василевска стана нашата „Хартиена принцеса“, защото отново беше прочела най-много страници. Г-жа Донка Михайлова за трета поредна година връчи грамота и книга на нашето четящо дете.

„Хартиеният принц” на Владислава Войнович е безпощаден и забавен разказ за отношенията деца-родители, приятелството и преодоляването на житейските трудности, представен убедително през погледа на почти 9-годишната Юлия. Неразбирателството си с възрастните Юлия обобщава така: „Проблемът с възрастните е, че не си играят” и за тях „ту съм малка, ту съм голяма”.
Всичко това логично води до неразумна постъпка. Момичето пуска у дома непознат младеж, който се оказва крадец. Ситуацията се развива в неочаквана посока и крадецът си тръгва с един от „специалните” паспорти на баща й. Скоро липсата е открита и баща й е отстранен от работа.
„Опасните неща всъщност са добри. Не си е работа човек да няма ама съвсем никакви проблеми – много по-добре е да има и да ги реши и тогава вече да няма.” И освен това всичко, което можеш да правиш, е страхотно, ако имаш приятели до теб.
Заедно с героинята се опитвахме да възприемем света, взаимоотношенията в семейството и в училище. Четяхме, вълнувахме се, учудвахме се, забелязвахме колко е близко действието да детското ежедневие.

Ето какво споделят малчуганите за книгата:
Габриел – Прочетете тази книга, преоткрийте себе си в героинята!
Даная – Книгата е много поучителна, но трябва да я прочетеш!
Кристиян Колев – Ще се запознаеш с една нова авторка, със съвременно мислене, близко до днешното дете.
Иван – прочетете я, за да разберете защо книгата носи такова заглавие

Ивайла – Книгата ще ви достави удоволствие, ще ви разсмее, ще ви зарадва.
Симеон – Когато четеш, сякаш ти ставаш герой!
Тони – книгата е пълна с приключения!
Денислава – винаги намира изход от нейните завързани приключения!
Кристиан Василев – Пожелавам на всички бъдещи читатели да вникнат в тази невероятна история, съдържанието да завладее душите им от началото на книгата до края.
Габриела – усетих много различни чувства – тъга, радост, уплаха
Поли – тази книга докосна душата ми!
Прочетете я, призовават децата!

Г-жа Константинова благодари и на останалите четящи деца: Алекс. Кънчев, Алекс Христов, Боби, Влади, Габриел, Габриела, Дениславка, Деничка, Даная, Ивка, Иван, Криско Василев, Криско Колев, Майкъл, Марайка, Мани, Мишо, Мирослав, Натали, Никола, Преси, Поли, Симеон, Тони.

Без тях нямаше да го има този „Умен град“.

 

Related Articles

Back to top button