3D принтирането е тук от бъдещето

Въпреки, че технологията на 3D печата е разработена още в края на 80 – те години на 20 – ти век, тя сякаш идва при нас от бъдещето.

Какво е 3D печат?

3D принтирането е вид производствен процес, който създава триизмерен модел чрез постепенно наслагване на материал. При този процес се използва специална машина (устройство) наречена 3D принтер, който “взима” 3D цифров модел и го отпечатва в реален предмет.

Как работи технологията?

За да бъде създаден реален обект чрез 3D печат основните етапи са следните:

Създаване на цифров файл на обекта
С помощта на специална програма за 3D моделиране като CAT (Computer Aided Desing) се създава цифров модел на обекта.

Импортиране
След като цифровия модел е наличен, файлът се импортира в 3D принтиращата машина. Импортирането се извършва с помощта на специален софтуер с отворен код, който преобразува цифровия файл в G – код, който може лесно да бъде “прочетен” от 3D принтера.

Прехвърляне/ запазване
Готовият файл се копира на USB флашка и се прехвърля на принтиращата машина. Прехвърлянето може да стане и по друг начин. Просто файла трябва да бъде качен на облака и оттам да се прехвърли на 3D принтера.

3D печат
Това е последният етап на принтирането. При него 3D принтерът възпроизвежда зададения му модел като постепенно наслагва слой след слой от избрания материал. Процесът продължава, докато обектът не бъде възпроизведен напълно.

Материалите, които се използват за 3D принтиране могат да бъдат направени от различни вещества. Един от най-често използваните материали е ABS пластмасата, но освен този материал се използват още различни видове найлони и смоли, хибридни, керамични материали и други. Има и принтери, които използват материали като злато, сребро и дори синтетичен пясък.

Приложение на 3D печата

Попитахме експертите от 3dbgprint.com кои са приложенията на 3D печата, които в момента са най-популярни и ето какво ни споделиха те.

Трудно е да се открие сектор, в който 3D технологията на принтиране да не намира приложение. Производствените процеси в света са възприели техниката на принтиране и я използват за създаването на невъзможни до този момент продукти. Затова  трудно да изброим всички приложения на 3D печата.

Все пак, ако трябва да посочим някой от най-популярните приложения на 3D принтирането, ето кои са те:

Разработване на продукти
Не е никак лесно и евтино да бъдат разработвани нови продукти. Конвенционалните методи изискват месеци усилен труд и влагане на немалко средства в разработката само на един – единствен прототип. Благодарение на 3D печата обаче, разработването на продукти е бърз, лесен и най-вече изключително икономичен процес.

Проектиране на модели със сложна геометрия
3D технологията дава възможност да бъдат възпроизведени обекти с много сложна геометрия. Това е от голяма полза за строителството, архитектурата и машиностроенето, където често се налага да бъдат създавани сложни обекти, които е трудно да бъдат обяснени. Макетите и моделите изработени чрез  3D принтиране възпроизвеждат с пълна прецизност всеки един детайл така, че лесно да бъде разбран цялостния замисъл на проекта.

Създаване продукти за бита
Тук възможностите на 3D принтирането са наистина безгранични. Защото почти няма нещо, което да не може да бъде създадено чрез 3D печат. Технологията се използва от дизайнерските компании за създаване на облекла, обувки, спортни бижута и други. Чрез 3D печат се създават инструменти, къщи, изкуство, уреди за домакинството и всичко, за което се сетите.

3D технологията

На къде върви 3D технологията?

Специалистите от 3dbgprint.com прогнозират, че само след още няколко години 3D печата ще стане още по-достъпен и всеки дом ще има  3D принтер. Не е далеч времето, в което всеки един от нас ще може да произвежда принтира в домашни условия храна, облекло и дори собствен дом. Защото тази технология наистина ни дава възможност да развихрим фантазията си и да създаваме всичко, за което само допреди няколко години само сме си мечтали.

Ивайло Тодоров

Системен и Уеб администратор и фотограф на медията.
Back to top button