Душевно болен мъж

На фона на кризата около пандемията с COVID -19 и наложената два месеца карантина, все повече нарастват случаите на хора, при които се появяват психически проблеми. 
   На имейла на нашата редакция, както и във фейсбук, получихме редица сигнали от дами, които разтревожени ни потърсиха за съдействие.
    Касае се за няколко случаи на територията на община Троян, при които мъж с видим проблем от психическо естество, си позволява да влиза в ролята на пътен „регулировчик“  и да проявява агресивно поведение като избира да прояви агресия само спрямо дами. Той буквално изскача махайки с ръце и  викове и се хвърля на капака на колите, които те управляват. Стига се и до физически атаки от негова страна, пресягайки през прозореца на един от автомобилите. А някои от жените са возили вътре и своите деца.
    Сцените се разиграват на място, където се пресичат улицa „Кирил и Методий“ и улица „Минкo Радковски“. Там се намира паркинга на Поликлиниката, а в близост и МБАЛ Троян, които са често посещавани от гражданите.
    От проучването, което направихме със скромните ни ресурси излезе, че вероятно се касае за мъж, живеещ на тази улица, а негова близка роднина стопанисва намиращата се в близост закусвалня. Мъжът е с инициали М.К. и е освидетелстван като психично болен. Вероятно естеството на заболяването му позволява и да управлява МПС, тъй като е забелязан и да шофира.
  Дамите, които ни потърсиха за съдействие ще инициират чрез жалби в Полицейско управление -Троян иск, казуса да бъде разгледан и ако се стигне до производство по Закона за здравето и за настаняване на задължително лечение.
  Всички ние съчувстваме на близките на този човек. Утре всеки един от нас може да е на негово място. Лошото е, че вероятно по една или друга причина близките може би виждат проблема, но не вземат адекватни мерки или не успяват да се справят.
Стереотипи, предразсъдъци, насаждани от години, спират хората да не търсят навременна помощ… Така че, нека да бъдем по-толерантни, защото застраховани няма.

 А този човек може би става агресивен. И тук не става въпрос обществото да го заклейми, а някой да обърне внимание, защото той вероятно в някакъв момент ще е опасен и за близките си. За съжаление…

Related Articles

Back to top button