Гурме кухня, където най-малко очаквате

Ако мечтаете за екскурзия в началото на лятото, която ще ви доведе близо до природата и същевременно ще ви предостави всички нужни удобства, Банско е най-точната дестинация.

Възможно ли е в традиционалистко българско градче да намерим италианска и алпийска кухня от възможно най-висока класа?

Банско е известен със своите десетки културни и исторически паметници, неповторимите природни дадености и възможности за туризъм и спорт през всички сезони. Тук като че ли доскоро бяхме свикнали с перманентната нагласа, че ще си хапваме чомлек и кавърма на корем, което е чудесно. А какво, ако ни се прииска да поглезим сетивата си с истинско гурме в планината?

Време е да се уверим, че Банско е заслужен лауреат на редица награди за курорт на годината у нас и в чужбина.

Пърленка

С навлизането на глобализацията се нароиха множество ресторанти от всякакъв тип.  В унисон с всичко това напоследък е все по-голям хит да търсим изтънчена кухня. Наглед усилията на чревоугодниците не остават без възнаграждение – ресторанти има, при това много. Някои от тях дори претендират да предлагат гурме ястия. Много често у нас обаче заведения за бързо хранене, които предлагат пица, се наричат италиански ресторант. Това до известна степен е изместило представите ни за италиански и средиземноморски кулинарни традиции. Италианската кухня, която можем да наречем автентична, е много повече от това.

Алпийската кухня е силно разнообразна и варира в отделните региони. Понякога нетренираното око дори се затруднява да я отличи от италианската кухня. А в други случаи алпийската кухня ни зашеметява със своята уникалност.

Как да оценим дали поръчаната храна е гурме?

  • Качество за качество

Въпреки несравнимия чар на израза “от нищо нещо”, сме наясно, че истинските деликатеси не се появяват с магическа пръчка. Тук става въпрос ако не за изключително скъпи продукти, то със сигурност за неповторимо майсторство. А и все пак трябва да признаем, че дори когато не можем да си позволим най-високия клас хранителни стоки, все пак никога не бихме сготвили за семейството си ястие от компоненти със съмнителен произход.

Посещавайки заведение, което твърди, че спазва високи стандарти в професионалната кухня, ако получите избраното ястие веднага, можете смело да заключите, че сте били измамени.

Автентичната гурме кухня иска време, също както всяко друго произведение на изкуството.

  • Компетенции

Изпробвайте следната малка хитрина: Ако искате да разберете дали персоналът на заведението, където се намирате, разбира от италианска гурме кулинария, помолете за повече информация относно менюто. В един автентичен ресторант винаги ще могат да ви разкажат много за храната, приготвена на място от техните готвачи. Ако, например, попитате дали пастата е ал денте в някоя случайна закусвалня, най-доброто, на което можете да се надявате, е въздишка или пък липса или подобие на отговор.

  • Приборите и посудата

Обърнете внимание на сервизите, които ресторантът използва. Ако виждате порцеланови съдове, сред които отделни нестандартни екземпляри са заменили счупени някога части от някогашните комплекти, всякакви очаквания вътре в тях да се съдържат гурме храни биха били най-малкото наивни. Още нещо – ако виждате пред себе си само по едно от вид – една чаша, само по една вилица, лъжица и нож, а сте поръчали и очаквате петстепенно меню… просто се откажете! Можете да сте сигурни, че не съществува уважаващ себе си гурме ресторант, който би допуснал подобна практика.

  • Чистотата

Един от най-сигурните белези на ресторанта от висока класа е степента на хигиенизация. Ако забелязвате следи от предишни гости по покривката, не очаквайте да получите истинско гурме и в чинията си.

  • Вкусът на храната!

Вкусна храна

В крайна сметка най-сигурният начин да си отговорим дали сме яли гурме, е да се запитаме как се чувстваме. Отдайте се на сетивата си! Вечерята, достойна да бъде наречена “гурме”, не просто носи удоволствие, а и оставя трайни спомени.

Ако искате да вкусите италианска Тези два ресторанта – Леонардо и Фондю, са оазисите на гурме кухнята в планинското градче. Ще ги намерите в сърцето на комплекса.

Ивайло Тодоров

Системен и Уеб администратор и фотограф на медията.
Back to top button