Икона на троянска художничка краси възпоменателна пощенска картичка

Геопан – Бургас в сътрудничество с Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ – София издаде възпоменателна пощенска картичка. Подбрано е иконно изображение на „Св. Богородица със светите братя Кирил и Методий“ от Желязната черква „Св. Стефан“ в Истанбул, осветена от Негово Блаженство Екзарх Йосиф I Български на 8 септември 1898 г. Тя е изографисана от художник иконописец Пламена Лесидренска от град Троян

Икона на Пламена Лесидренска от Троян краси възпоменателна пощенска картичка
Пламена Лесидренска

Копия от иконата са дарени от българския родолюбец проф. Иван Гаврилов през 2020 г. на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ в София и на храм-паметника „Св. Петка Българска“ в историческата местност „Петрова нива“ в Странджа планина, Източна Тракия. Благодарение на неуморната дейност на Екзарх Йосиф I през учебната 1912 – 1913 г. в землището на Екзархията има вече 1373 училища, 13 гимназии, 87 прогимназии със 78 854 ученици и 22 66 учители.

Мемориалната картичка се издава за подкрепа на запазването на едно от тези училища – откритото през 1908 г. Основно училище „Екзарх Йосиф“ в с. Михнево, община Петрич (гласувано да бъде закрито на 28.05.2020 г.) и за учредяване на Фондация „Екзарх Йосиф I Български“.

 

Източник
БНР

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button