Само за 2 часа троянци предадоха 400 кг капачки

Над един тон капачки събраха троянци в името на децата за няколко месеца

В 16 града днес се поднови националната кампания за събиране на капачки. Това е 4-тата поред кампания.  Идеята е да се помогне за закупуването на оборудване за новородени в български болници.
Благодарение  на  хората, които са дарили капачки досега, са рециклирани над 260 000 кг пластмаса, с парите от които са купени дарени кувьози в 22 града на страната. С общи усилия в още 7 болници е дарена апаратура, необходима за грижа за бебетата и децата, отделно от кувьозите.
Нейни организатори в Троян беше отново Милка Стаевска и нейните помагачи Петя Радулова от Орешак и Петко Балевски от Троян. По традиция акциите се правят през пролетта и есента, но в национален план.

Бяха събрани около 400 кг капачки днес.

В пункта на Стаевска, който се намира в троянското село Орешак, срещу хотел Виа, близо след разклона за Априлци от кантона, има още около 600 кг събрани капачки, сподели Милка в интервюто пред репортер на „Троян експрес“. Или един тон капачки събраха троянци в името на децата за няколко месеца. В предишната кампания бяха събрани 1,350 кг
Малки и големи, от Троян, Тетевен, Врабево, и други населени места дойдоха да оставят своите събрани капачки на паркинга под парк „Къпинчо“, каза още щастливата жителка на Орешак, виждайки колко хора допринасят за това  благородно дело.

Над 50 души участваха в троянската акция . Децата бяха най-щастливи, защото ще запомнят този ден, в който са дарили за кувьози  на бебенца. Всеки донесъл капачки  получи грамота и разбира се снимка.
Целта на тази благородната кауза тази година е да се купи техника, която помага за работата на кувьозите в болниците на малки градове (22 болници получиха дарение от „Капачки за бъдеще“). Техниката се закупува след рециклиране на капачките. По данни на организаторите на кампанията „Капачки за бъдеще“, за закупуването на един кувьоз са нужни поне 16 тона пластмасови капачки. Идните дни организаторите ще обобщят резултатите и ще съобщят кои болници ще бъдат подкрепени.

Днешната акция  обаче нямаше да се случи без помощта  на Община Троян, която подсигури шатрата. „GoHome.bg – Мода за дома“(Яна Лазарова) и „Строителни Материали“ с.Орешак с управител Надежда Ковачева  осигуриха чувалите. Организацията на това събитие, бързото комплектуване на капачките след приключване на акцията бе със съдействието на верните Петко Балевски, Силвия Иванова, Пламен Иванов, всички съседи и цялото семейство на лъчезарната Милка Стаевска. Нека припомним, че тя е човекът, който устоя на всички препятствия и все още удържа „фронта“ в Троян. Тя е двигателят на тази кауза в нашия град.
Младата жена и нейните приятели ще откарат капачките в Казанлък, където е най-близкият пункт за рециклиране другата седмица. Всеки може да и се  на телефон: 0878837631 или да занесе на място събраните си капачки в най-голямото село в община Троян, Орешак.

Повече за събитието, видео и снимки може да намерите в страницата ни  „„ТроянЪт – Всичко за Балкана“

Част от снимките са на Милка Стаевска

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button