Музеят на Занаятите в Троян вече им свой каталог

В своята над половин вековна история Музеят на занаятите в град Троян никога не е имал каталог, в който да са отразени акцентите в експозиции му и забележителните движими културни ценности от колекциите му.

Ето защо към реализиране на настоящото издание,сегашният екип на музея пристъпи с много емоции. 

Въпреки, че имахме за пример каталозите на големи музеи с утвърдени практики в този вид презентаторска дейност, като че ли търсихме собствен път да постигнем тази своя мечта.

Решихме да представим на нашите гости и почитатели движими културни ценности, както от постоянните експозиции на музея, така и от непоказаните в тях колекции, които притежава Музеят на занаятите. В изданието са включени над 250 движими културни ценности от всички раздели: Керамика, Художествено металообработване, Художествено дървообработване“, „Народни художествени тъкани и облекла“, „Оръжие“, „Градска къща“, „Изобразително и приложно изкуство. 

Автори на текста са Венета Илиева, Даниела Банкова, Десислава Вутова, Елеонора Авджиева, Мария Минковска, Нина Димитрова. Редактор: Невена Дишлиева – Кръстева. Снимки: Георги Георгиев и Цветан Тончев.

Превод на английски език: Невена Дишлиева – Кръстева. Дизайн и печат: Идея Дизайн Студио. 

Изданието се осъществи с финансовата подкрепа на Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО. 

Дължим специална благодарност на доц. Ирена Тодорова – изпълнителен директор на Регионалния център и на г-жа Донка Михайлова – кмет на Община Троян за личната й съпричастност. 

 

Източник
Пресцентър на Музеят на занаятите в Троян

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button