Добрата новина: Троянският проход ще бъде проходим и през зимата

Донка Михайлова, кмет на Община Троян , в интервю за електронния сайт Kmeta.bg, споделя, че  осигуряването на целогодишна проходимост на Троянския проход е изключително важно за връзката между Централна Северна и Централна Южна България.

Този проект засяга не само Троян и тя заедно с кмета на Ловеч Корнелия Маринова, с кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов са  го обсъждали. В идеята са включени и областните управители на Ловеч и Пловдив.  Пред вицепремиера Томислав Дончев, с финансовия министър Владислав Горанов, със зам.-министъра на регионалното министерство Николай Нанков и с председателят на АПИ е споделено, че  зимния период, когато Троянския проход е затворен затруднява движението. Също така е обсъдено да започне проучване и проектиране на заслони, които да бъдат изградени в най-високата част на прохода. Трябва да се спомене, че Троянският проход е най-високият планински проход в България. Когато започне новият програмен период, АПИ ще търси европейско финансиране за изграждане на заслоните.

По отношение на цената, която е  анонсирал зам.-министър Нанков, сумата е 17 млн. лв. Разбира се, трудно е да се говори за точно число, без да е направено обследване и работно проектиране, казва още Михайлова.

 

Източник
Кмета.бг

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button