Седем творби – седем награди за ученици от ПГМЕТ“Акад.Ангел Балевски“ Троян

При изключително голям интерес приключи първият Национален онлайн фото конкурс “Нека бъде светлина”, посветен на Международният ден на светлината-16 май. Конкурса се организира от Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси, с. Байкал, община Долна Митрополия и Съюз на физиците в България (СФБ). Темата на конкурса провокира 174 деца, ученици и младежи от 4 до 18 години от цялата страна да изразят своето отношение към светлината. Те са „запечатали“ по неповторим и оригинален начин своят поглед към светлината около нас, освен красивите природни пейзажи с изгреви и залези, много участници са уловили красиви природни явления, свързани със светлината – дъга, слънчево хало, отражение и пречупване на светлината, дори и частично Лунно затъмнение.

Седем ученика от  клуб „Приложна Физика“ от Професионална Гимназия по Механоелектротехника „Акад. Ангел Балевски“ Троян  с ръководител Теодора Дудева участваха със свои снимки. Трима спечелиха специалните награди на Съюз на физиците в България  –  Калоян Димитров и Ивайло Пенов от 10а и Георги Богослов от 8а клас. Останалите  4 участници има поощрителни награди:  Памела Мачковска 10б, Максим Банков 10а, Мартин Кушев 10а и Денис Маринов от 10а. Тези отличия на троянските ученици  отново доказаха, че е много важна мотивацията от страна на педагозите. С много такт и усмивка да провокираш подрастващите  да намират своето място даже и в извънредни ситуации както бе Епидимичната обстановка  заради COVID-19.  Пандемията  също даде добър положителен ефект и за развитие на учащите се в информационните технологии.

Клубните членове отдавна се занимават с фотография и тема на техните снимки винаги е била светлината. За конкурса са били прегледани много кадри, сътворени от подрастващите. В крайна сметка допускат само 7 творби, които всъщност са впечатлили и журито и заслужено са наградени. Момчетата и момичетата сами са се справили и с изпращането на творбите си. Направили си имейли, написали са впечатляваща презентация на фотосите и изпратили на посочената електронна поща.

Творбите са класирани в 2 направления (общински детски градини и училища и детски градини и училища от страната), в 4 възрастови групи: детски градини, 1 – 4 клас, 5 – 7 клас и 8 – 12 клас. Журито определи специална награда от името на СФБ във всяка възрастова категория и направление, колективни грамоти за най-активно участие и поощрителни за останалите участници.
С всички получени снимки ще бъде експонирана специална изложба по време на отложената за есента 48-ма Национална конференция по физика в гр. София.
Всички участници ще получат грамоти за участие, а класираните на първо, второ и трето място и подаръци от името на кмета на община Долна Митрополия – Поля Цоновска. Подаръците за специалната награда на Съюза на физиците в България са осигурени от СФБ. Те ще бъдат изпратени по пощата на адреса на детските градини и училища.
Да са честити наградите на троянските ученици и тяхната преподавателка Теодора Дудева.

Седем творби - седем награди за ученици от ПГМЕТ"Акад.Ангел Балевски" Троян
Протоколите с наградените
Източник
Община Долна МитрополияПГМЕТ Троян

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button