Спортна зала ще има в Троян

Това е плод  и  на добрата съвместната  работа между Кмет на Община  Троян и Председателя на Общински съвет в града

По време на редовната пресконференция на Кмета на Община Троян средата на месец Юни нашият екип зададе въпрос какво се случва с проекта за Спортна зала. 

 

Спортна зала ще има в Троян
Инж.Петко Пенков казва, че  е удовлетворен  от работата с кмета Донка Михайлова, въпреки че единият е издигнат от ГЕРБ, а другият от БСП. Според него, „важно е обществото да е доволно от съвместната им работа.“(Канал 3)

В момента се работи върху окончателния проект за залата. Според инж. Петко Пенков – председател на Общински съвет Троян и Кмета на Община Троян Донка Михайлова, месец септември  трябва да бъде  готов и да се търси финансиране. Този въпрос е поставен и на срещата  с министър – председателя Бойко Борисов по време на визитата му в Троян. Премиерът е обещал държавата да помогне с финансирането на проекта за нова спортна зала.

Спортна зала ще има в Троян
По време на визитата на Бойко Борисов в Троян  през месец юни, 2020г.“ Когато кметът е добър, всичко е наред. Правителството помага, когато си си свършил работата“

„Моята лична кауза също ще получи финансиране за нова спортна зала. Премиерът обеща, че ще дойде на есен, когато проектът е готов, а правителството ще финансира половината“, сподели инж. Пенков пред Канал 3.

 

Спортна зала ще има в Троян
Донка Михайлова- Кмет на Община Троян  – „Става дума за инвестиция от 3,5 млн. лв. Ние сме град, който няма многофункционална спортна зала и използваме различни бази. В същото време трениращите деца растат. Тази година троянец стана спортист на България. Лицензираните спортни клубове при нас са 19 и нуждата от адекватна спортна база е голяма.“(интервю пред Кмета.бг)

   Нека припомним какво се случи с  конкурса за проектирането на Спортна зала в Троян.

Многофункционална спортна зала, предвидена за реализиране в кв. 88 по плана на град Троян, на площ от 5030 кв. м. За целта е избран подходящ общински терен, в близост до Стадиона на град Троян, което дава възможност за съвместяване на много видове обща физическа подготовка, а също така – ползване на обща комуникация и техническа инфраструктура.

На 30 април 2019г. Община Троян обяви процедурата за конкурс за идеен проект за спортна зала в града. На 07.07.2019 г., в присъствието на журналисти и медии бяха отворени проектите за Многофункционална спортна зала. До отваряне на проектите имаше пълна анонимност. Журито  ги знаеше като проект 1, 2, 3 и тн. Номерацията бе направена според входиране на конкурсните работи.

Общата стойност на наградния фонд на обявения конкурс бе 10 000 лв. Компетентното жури бе в  състав: председател арх. Боян Кръстев, членове: арх. Емил Дечев, арх. Тошо Станев, инж. Николай Хитров и инж. Мария Василева определиха за победител проектът на „Дизайн арт – КИК“ ООД София, който е с 88.90 точки и получи за награда 5 000 лв,. 56,83 точки е събрал проектът на „Проарх“ АД от столицата и 3000 лв Бронзовия медалист е местното студио „Троянарх“ ЕООД , чийто проект има 49.98 точки, който взима 2000 лв.

За  победителя – проект №4  комисията бе сметнала, че има добро решение. И много малко не е достигнало да бъде оценена с максималния брой точки. Също така мнението на всички е, че има баланс между всички аспекти и архитектите от Архитектурно студио Дизайн арт – КиК ООД София основно и подробно са разработили концепцията, която се желае. Изпълнени са всички изисквания на Община Троян. А именно реализиране на игрално поле с „чисти” размери 36,00х21,00 м. с възможност от три страни около него да се организират 600 седящи места за зрители. Проектантите също са взели предвид ,че теренът е с наклон на изток. Денивелацията дава възможност за оптимално полезен обем, включващ две нива. Теренът дава възможност за транспортен достъп до приземния етаж, който ще се ползва само за тренировки – до него ще имат достъп само спортисти, треньори и служебни лица, свързани с функционирането на обекта. За Строително-монтажни работи (СМР)предлага сумата от 2 907 475 без ДДС , а за инвестационния проект – 98 000лв без ДДС

След обявяване на резултатите от класирането „Проарх“ АД София  обжалваха решението на журито По този начин се чакаше решение на районен съд, после и на по-високите нива на съдебната власт. Причината не е много ясна. Твърде вероятно е, според общинска администрация, че по-възрастното поколение архитекти не желае да приеме, че по-младите инженери предлагат по- добър вариант за спортната зала. Това е като аналог на конкурса проведен преди 2 години за обновяване на площад „Възраждане“ в града. Тогава отново проект на млади архитекти бе одобрен от компетентно жури, но обжалвано от класирания на второ място проектантски екип.

В крайна сметка  Архитектурно студио Дизайн арт – КиК ООД София е победител   и работи върху окончателния вид на проекта за така чаканата от троянци  Спортна зала.

Може да се каже категорично вече, че  това е плод    на добрата съвместната  работа между Кмет на Община  Троян и  Общински съвет в града и Правителството.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button