Упражнения с лежанка, за да се чувствате добре

Терапия с лежанка или упражнения на инверсионна маса, са сред най-бързите начини за безопасно и естествено облекчаване на болките в гърба.

Инверсионната терапия помага на тялото ви да се възстанови от ефектите на гравитацията и ежедневните дейности. Доказано е, че практиката е доста полезна – дори за сърдечно-съдовата, лимфната, ендокринната и нервната система. Всъщност инверсията е перфектно упражнение за цялото тяло.

В едно проучване, са участвали 175 пациенти, изпитващи толкова голяма болка в гърба, че не били в състояние да отидат на работа. Само след осем лечения 155 от тях успели да се върнат пълноценно на работа.

Дори и най-тежките случаи често могат да бъдат излекувани с лежанка. В друго проучване в Нюкасълския университет в Англия 76% от пациентите успели да избегнат хирургия на гърба именно благодарение на инверсионната терапия.

Това е чудесна новина за страдащите от болки в гърба, но какво се прави с лежанката, след като болката в гърба ви изчезне? Трябва ли просто да седи в ъгъла на стаята и да събира прах? Не!

Някои от най-добрите упражнения на лежанка, които може да правите всеки ден:

лежанка

  1. Обърнати надолу с главата, дръжте се за лежанка и се издърпайте нагоре. Това упражнение вероятно ще ви затрудни, но е добре да знаете, че то укрепва глутеновите мускули и тазобедрената става.
  2. В същата позиция, поставете ръце на гърдите и използвайте коремните си мускули, за да повдигнете горната част на тялото си около една трета. Повторете упражнението, няколко пъти за тренировка на основните мускули на тялото.
  3. Докато сте в обърнато положение, протегнете се с противоположната ръка към краката, дръпнете се и се завъртете. Направете същото и на другата страна. С това ще подобрите гъвкавостта на стегнати мускули по цялото си тяло.
  4. От хоризонтално положение постепенно се повдигнете на 30 градуса. Останете в това положение за около минута. Съсредоточете се върху усещанията си по време на упражнението, като избягвате да мислите за друго. След това се върнете бавно в изходно положение и останете така поне около минута.
  5. Отново в обърната позиция, хванете краката на лежанката и се дръпнете надолу. Това ще ви позволи да увеличите и контролирате размера на декомпресията и успешно да облекчите болките в тялото си.

Какви са ползите от лежанки за здравето?

лежанки за здраветоЛежанките са толкова ефективни, че в американската армия се планира да ги включат във физическите им тренировки. Много интересен факти е, че прилепите са единствените същества на земята, които не страдат от остеоартрит. Това е така, защото инверсията (стоенето с главата надолу) е естественото положение на телата им. Така че, ако страдате от остеоартрит и други подобни заболявания, не забравяйте да практикувате инверсия колкото се може повече.

Някои от ползите на лежанка:

  • Облекчава болките в гръбначния стълб

Едно от основните предимства на инверсията е, че облекчава гръбначната болка и кара човек да се държи изправено, да поддръжа по-добра стойка.

  • Подобрява кръвообращението

Инверсията увеличава притока на кръв към мозъка, като му дава повече кислород и хранителни вещества, карайки го да функционира по-бързо и по-добре. Това подобрява концентрацията, паметта, зрението и повишава ясното мислене.

  • Подобрява храносмилането

Лошо храносмилане може да причини тревожност и кожни нарушения, но това се подобрява, когато човек практикува инверсия с лежанки.

  • Подобрява лошото настроение

Инверсията също може да ви накара да се чувствате по-добре психически! Когато кръвообращението се нормализира, упражненията балансират хормоните, които карат човек да се чувства много добре и по-щастлив от обикновено. Твърди се, че тя контролира депресията, предменструалните симптоми и промените в настроението.

ползите на лежанка

За да водите активен и пълноценен живот, потърсете уредът, който най-добре ще ви пасва. Ще го намерите на сайта leganki.bg, където изборът е повече от богат.

Защото с инверсионната терапия носите огромни ползи със себе си. Дори ако я изпробвате само веднъж, чувството да обърнете тялото си срещу естественото му положение ще ви помогне да се чувствате по-добре, както физически, така и психически.

Related Articles

Back to top button