Празничен водосвет в параклис „Св. Лука Кримски“ в Троян

На 11.06. Православната ни Църква отбелязва паметта на св. Лука (Войно-Ясенецки), архиепископ Кримски и Симферополски.

През 2017 година с решение на Медицинския съвет и ръководството на Белодробна болница – Троян, с разрешението и благословията на Ловчанския митрополит Гавриил, само за 5 месеца от служители, граждани и приятели на лечебното заведение бяха събрани дарителски средства за изграждането на храм на името на Архиепископ „Св. Лука Кримски“. Храмът беше тържествено осветен на 9 октомври 2017 г. Богослужебното последование за освещаването на параклиса извърши Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил.

За пореден път тази година изграденият в двора на Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Троян параклис, носещ името на светеца, отбеляза своя храмов празник. Тържествено с молитва в присъствието на персонала, пациентите и гости на лечебното заведение, беше отбелязан празника.

Празничната  служба бе водена   от ставрофорен свещеноиконом Марин Божков и отец Войден Божков. Отец Марин  поздрави за празника персонала на болницата и събралите се християни, като посочи, че св. Лука е първият светец, който заедно с архиерйеското си служение е продължил да бъде и хирург, с което нагледно доказал своята действена любов и помощ към ближните, като оставил своя светъл пример на своите колеги медици със своята всеотдайност. И след края на земния си път св. Лука продължава да помага и изцерява не само телесните, но и душевните недъзи на всички, които с твърда вяра се обръщат за помощ към него. Освен в Русия, особено почитан е св. Лука и в съседна Гърция, където на негово име са изградени десетки храмове поради голямата благодатна помощ, която християните получават от Бога по молитвите на светителя хирург. В нашата страна също са известни множество случаи на чудесно изцеление по молитвеното застъпничество на св. Лука Войно-Ясенецки

 

 

Източник
Пресцентър СБАЛББ-Троян“ЕООДФейсбук

Свързани статии

Back to top button