Якето – най-верният рокерски приятел

През 1928 година Ървинг Скот го създава. Четвърт век по-късно Марлон Брандо го превръща в символ на свободата, бунтарството и рокерското движение. А днес, близо 100 години по-късно коженото мото яке продължава да е най-верният приятел на рокерите.

Вие отдавна мечтаете да сте като рокерите. Остава ви само да откриете подходящото яке и сте готови да кажете на света ”Хей, аз съм истински бунтар”. Притеснява ви единствено това, че не сте напълно сигурни на какво да обърнете внимание при покупка на вашата мото екипировка.

6 съвета при избор на рокерско яке

Материал
Основният материал, който се използва за изработка на този вид мото оборудване е естествената кожа. Този материал е много здрав, устойчив на абразия и осигурява много добър комфорт на ездача.

За да сте сигурни, че купувате наистина здраво кожено облекло, професионалистите от Linson Moto съветват да обърнете специално внимание на дебелината на кожата. Качествените кожени якета са изработени от едрозърнеста, висококачествена кожа с дебелина около 1,4 мм. Дебелината е важна, тъй като от нея зависи дали и колко ще може да предпази тялото ви от абразия и наранявания в случай на инцидент.

Водо и ветро защита
Кожата е естествен материал и ако не се обработва правилно, то якето ще пропуска водата изключително много. За щастие производителите отдавна са разработили техники за обработка на кожата така, че да намалят до голяма степен водопропускливостта ѝ. За съжаление, все още няма кожено яке, което да е на 100% водонепропускливо и това е един от минусите на този вид екипировка.

Що се отнася до защитата от вятъра, кожата се справя отлично. Колкото и силни да са ветровете, имате ли кожено яке на гърба си, няма да усетите никакъв дискомфорт по време на ездата.

Изработка и конструкция на закопчаването
За изработка на този вид мото облекла се използва класическият метод на зашиване на материала. Затова преди покупка е добре да обърнете внимание тъкмо на шевовете, с които са съединени отделните елементи. Качественото яке има здрави, тройни шевове, които не се разпъват, когато опънете материала с две ръце. При опън шевовете не трябва да се разтягат и не трябва да виждате дупки в материала.

Що се отнася до конструкцията на закопчаването, това зависи в голяма степен от модела на мото якето. Но обикновено този вид мото екипировка се закопчава с цип, който преминава по цялата дължина на мото облеклото. От Linson Moto съветват преди покупка да проверите дали ципът се отваря и затваря плавно и равномерно и отново да обърнете внимание на шевовете, с които е пришит към якето.

Размер
За разлика от други видове мото якета, рокерското не бива да е нито прекалено широко, нито прекалено тясно. То трябва да прилепва по тялото на моториста, но без да пречи на движенията му. За да сте спрете на точния размер е важно да пробвате мото екипировката лично. Отидете в магазина, облечете якето и го почувствайте. Застанете в позата, в която яздите най-често и вижте дали в тази поза ще ви е комфортно в него. Трябва да можете да сгъвате ръцете си и да завъртате тялото си, без якето да ви притеснява някъде.

класическо кожено яке

Цвят
Предполагаме, че като истински рокер си се представяте облечени в класическо черно кожено яке. Черното е наистина класика, но ако искате да се отличавате от останалите, в момента все по-популярни са цветове като кафяво и сиво.

Сертификат за качество и безопасност
Днес всеки един елемент от мото екипировката задължително преминава през различни тестове, които да удостоверят дали е достатъчно здрав и издръжлив. Това се отнася и за кожените мото якетата. Ако искате да сте напълно спокойни, че купувате качествена и безопасна екипировка, обърнете внимание дали якето има сертификат СЕ Ако има, това означава, че мото екипировката е тествана, безопасна и може да ви защити в случай на инцидент при езда.

И да,  може да бъде продавана на територията на ЕС.

Ивайло Тодоров

Системен и Уеб администратор и фотограф на медията.
Back to top button