Eкипи на ПСС издирват изгубен иманяр в Стара планина

Планинските спасители са реализирали общо две спасителни акции през денонощието.
Вчера е започнала акцията за издирване на загубилия се в Стара планина иманяр, който е от село Черни Осъм.  Сигналът е подаден на 22.07 2020г.в ранния следобед. Издирването е продължило до 24:00 часа. Вчера в 8:00 часа акцията е подновена и търсенето му продължава. Вчера са се включили екипи на спасителната служба от Троян, а днес ще включват и екипи от Ловеч. Но буря е прекратила  акцията.

Теренът (Биорезерват“Стенето“) е труден и неприятен, което затруднява още повече търсенето. Били са двама местни жители. Единият на 88 години, изчезналият е по-млад.  Бил е диабетик . Спасителните екипи знаят самоличността на изгубилия се. Вчера са работили на терен два екипа. Служители на МВР също са се включили. Работи се по различни версии за изчезването на черноосъмеца.

Според местни жители двамата иманяри често са правили такива екскурзии. Много добре са запознати  с опасния терен на  Биосферният резерват „Стенето“ (1962 г.)

Той е диво, закътано място в дебрите на Балкана, известно на малцина, но изумително красиво с девствената си природа  се намира в Троянска планина, в горното течение на река Черни Осъм.

Силно разчлененият релеф е уникално съчетание от разнообразни форми. В местностите Хайдушкото играло и Бивола се издигат отвесни, непристъпни скали, високи 150 м. Дълбоки пропасти зеят зловещо, а причудливите скални образувания поразяват с фантастичните си очертания – Хайдукът, Старецът и др.

В обширния карстов район има лабиринт от галерии, отвесни кладенци, пещери и повече от 38 пропасти – Райчова дупка (най-дълбоката в България – 372 м), Малката яма (232 м) и др. Сред пещерите се откроява Птичата дупка, дълбока само 91 м, но с богата украса от красиви каменни образувания. В горното течене на река Черни Осъм има безброй бързеи, водопади и живописното ждрело с почти отвесни стени. Предполага се, че то дава името Стенето (от гръцки – теснина, проход).

 

Source
Пресцентър на ПСС

Related Articles

Back to top button