На конкурс, като на конкурс! Нека победи по-добрият!

Получихме писмо на редакционната поща  от Синдикална секция “Образование” към КТ “Подкрепа” при СУ “Васил Левски“ – Троян. Да припомним, че това е организацията, която миналата година извоюва полагащото се увеличение на учителските заплати в училището.

Публикуваме писмото без редакторска намеса:

„Настъпи време за конкурс за директор в СУ “В.Левски” – Троян. Той се оказва твърде оспорван и около него се развихрят много страсти.
Когато г-н Ангел Балев (дотогава зам.-директор по учебната част) беше назначен за и.д. директор на 1.09. 2019 г., ето какво завари:
Неизпълнено нареждане на Министерството на образованието за повишаване на заплатите. При условие, че парите за повишаването бяха осигурени от МОН, но неизплатени от тогавашното ръководство.
    Колектив, раздиран от интриги и протестни послания към всички органи. Високомерно отношение на директорката.
    Празна училищна хазна, пари за нищо няма. Няма обучения, няма състезания, няма обмяна на добри практики.
    Опити на ръководството да ни вкара в един коловоз на овчедушие и пълно безпрекословно подчинение.
За няколко месеца г-н Балев успя да тушира всички негативи, натрупани от предходното ръководство. А най- радостното е, че въпреки нелеката учебна година, въпреки поръчковите негативни статии, училището е с изключително високи резултати от ДЗИ, НВО и много призови места от национални конкурси и състезания!

Най-ценното, което постигна г-н Балев е спокойната и творческа обстановка, при каквато учителите не са работили от години. Хубава учебна година беше. Надяваме се така да бъде и занапред!

Обезпокоени сме от статия в  медия “Троян 21” „Ще избират нови директори на две троянски училища” , в която той, Генадий Маринов – главен редактор, твърди, че има политическа протекция за единия кандидат.
Тревожно звучи заявеното: „всеизвестно е, че образователната сфера е силно контролирана и директорските назначения нерядко са плод на политически договорки”.
От друга страна, още по-тревожен е фактът, че дългогодишната успешна директорка упорито лобира за другия кандидат.
Имаме информация, че е договорено член на изпитната комисия, оценяваща директорите, да бъде Л.Д., директор на Дирекция в МОН и неин добър познат.. А не е ли неуместно, че член на същата комисия е самата тя?!
Изразяваме искрената си надежда: на конкурс, като на конкурс! Нека победи по-добрият! В името на учениците и училището!

Цветелина Мутафова, председател на СС на КТ „Подкрепа” при СУ „Васил Левски”Троян“На конкурс, като на конкурс! Нека победи по-добрият!

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button