Лятно четене – 2020 в детския отдел на библиотеката

     За четвърта поредна година, от 30 юни до 30 юли,  библиотеката на НЧ „Наука – 1870 г.” – Троян реализира инициативата Лятно четене в Детския отдел при строго спазване на всички противоепидемични мерки, наложени в страната във връзка с борбата с Корона вируса. Срещите с младите читатели бяха два пъти седмично – във вторник и в четвъртък с начало 14:00 часа. На срещите в библиотеката тази година бяха представени 7 интересни теми. В два от дните четенето беше под надслов „По страниците на любимото ми четиво”  – четене на детски произведения по избор на участниците, попълване на читателски дневник, изготвяне на ревю на книга.

На 30 юни темата беше посветена на забележителната годишнина, която отбелязваме тази година – „150 години читалищна дейност в община Троян”. Презентацията, изготвена от Весела Йорданова – библиотекар в Детския отдел, запозна младите читатели с историята на читалището в Троян.

На 7 юли темата беше „100 години от рождението на Валери Петров”. Участниците чуха интересна беседа за автора. След това се проведе щафетно четене на известното му произведение „Пет приказки”.

На 9 юли отново с беседа и четене на известни произведения беше отбелязана 170-годишнината от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов.

На 14 юли Весела Йорданова представи на участниците в Лятното четене една съвременна детска писателка – Мая Дългъчева. Всички четоха интересните „Приказки от Оная гора”.

100 години от рождението на Джани Родари отбелязахме на 16 юли с презентация за емблематичната му детска книга „Приключенията на Лукчо”.

Друга годишнина – 130 години от рождението на Константин Константинов – разказвачът на приказки, беше темата на 23 юли. Освен интересна беседа за автора, имаше и щафетно четене на „Приказки за тебе”.

Последната годишнина, включена в програмата на Лятно четене – 2020, беше „360 години от рождението на Даниел Дефо”, с която отново се срещнахме с вечния Робинзон Крузо.

Финалът на Лятното четене в Детския отдел беше на 30 юли. Традиционно младите ни читатели се събраха, за да наградим най-инициативните и редовни участници с грамоти и символични подаръци – талони за безплатно ползване на библиотеката за една година, да се почерпим и да си пожелаем „Весела ваканция!”.

 Традиционната ни почерпка стана възможна благодарение на спомоществователството на г-н Валентин Бечев – собственик на верига магазини „Слънце”, който безвъзмездно осигури напитки и лакомства за читателите ни и на когото сърдечно благодарим. 

Сред прекрасно настроение, много усмивки и нови приятелства завърши лятното четене – 2020 в Детския отдел на библиотеката – една инициатива, срещаща все по-голям интерес у младите ни читатели.

Пожелахме си „Весело лято!” 

И сигурни сме, че книгите ще съпътстват нашите млади читатели и в тези дни…

Тотка СТАНЧЕВА

 

Източник
Пресцентър НЧ"Наука-1870" Троян

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button