Обиколката на България с троянско участие

В 18,30 ч днес с пролог в София  стартира 67-ата Международна колоездачна обиколка на България. Надпреварата се завръща след двугодишно отсъствие от международния календар, а генерален спонсор на тазгодишното издание е ДЗИ.Обиколката на България с троянско участие
Прологът за определяне носителите на четирите лидерски фланелки  се проведе около храм-паметник “Свети Александър Невски”. Церемонията по официалното откриване на състезанието бе  в 17.40 часа. Бяха представени и отборите , сред които и представителите на „Хемус-1896“  Троян. Даниел Петков, Христо Гечев, Николай Дянков, Денис Дянков  и Йоан Колев ще представят отбора.

В 18.30 часа  стартира първият колоездач по трасето.

Пиер Барбие е от отбора Nippo Delko One Provence и получи правото да носи най-важната фланелка след пролога около храм-паметника „Св. Александър Невски“. Спортен директор на тима е Христо Зайков, трикратен победител в обиколката, а в състава е най-голямата звезда. Шампионът на Литва Рамунас Навардаускас е бивш етапен победител в „Тур дьо Франс“ и обиколката на Италия.

В рамките на 5 етапа колоездачите ще преминат през още 10 града в България. На 28.07.2020 г. по време на Етап 1 състезателите ще преминат през 145-километровото трасе София-Боровец- Пазарджик, а на следващия ден ще премерят сили по маршрут Пазарджик-Асеновград- Кърджали, изминавайки 139 км. Етап 3 е 115 км по трасе Кърджали-Куклен-Пловдив. Най-дългият преход е планиран за Етап 4: Пловдив-Чирпан-Сливен: 170 км. На 01.08.2020 г. колоездачите ще изминат 112 км по маршрут Сливен-Карнобат-Бургас, където ще бъде и големият финал на 67-мата МКОБ.
Сред заявилите интерес за участие са 5 български отбора. Отличават се и имената на 3 отбора от Europe Tour – Minsk Cycling Club, Elkov Casper Continental Team и Voster ATS, както и 2 UCI ProTeams – Alpecin-Fenix, в чиито състав са Тим Верлие (шампион на Белгия) и Саша Модоло (многократен победител в етапи от Обиколката на Италия, Полша, Тирено-Адриатико и др.). Сред клубните отбори впечатление правят Caja Rural RGA U23 и MARTIGUES SC, воден от Христо Зайков – трикратен победител на МКОБ, в чийто състав има четирима българи. Заявка за участие са подали и националните отбори на Сърбия, Украйна и Гърция.
В рамките на партньорството между ДЗИ и БФК ще бъдат организирани още редица състезания и спортни мероприятия на територията на България.

Първият етап София – Пазарджик е утре. Стартът е в 14 ч пред Народното събрание.

Източник
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ КОЛОЕЗДЕНЕ

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button