Осветиха реставрирания манастирски скит „Св. Никола”

С благословението на Светия Синод на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия, на 27 юли 2020 г. (Понеделник) бе извършено обновлението на ремонтирания и реставриран манастирски скит „Св. Никола”. В 08:00 ч. започна празничната Утреня. По-късно се включи и официалният пратеник на Светия Синод – Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил. С ритуал бе даден чина на обновлението на скитския храм „Св. Никола”.
След Тържествената света Литургия, оглавена от  митрополит Гавриил в съслужение с игумена на манастира – Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий и гости осветиха ремонтираните и реставрирани сгради на скита.

Игуменът и братството на Троянския манастир, повериха на НД „Традиция“ РК „34-ти пехотен троянски полк “ Априлци-Троян-Севлиево“  качването на реликвите до скит „Свети Никола“.  Членове на  троянския клон на националното движение ги   пренесоха  от светата обител до параклиса.

Гости на събитието бяха народния представител Иван Миховски, зам.-кмет на Община Троян Ангел Ангелов, началниците на РУ на МВР Троян Радостина Петкова и Петър Петров на РПСЗН Троян, кметът на село Орешак и много граждани.
Началото на Националната дарителска инициатива за обновяването на параклис „Св. Никола“ беше обявено от игумена на Троянския манастир и от кмета на Троян през 2015-та година. Започна набиране на средства и доброволци за облагородяване на пътеката, ремонт на храма и на покрива. От ремонт се нуждае и сградата, в която са живели монаси.
Скитът на св. Никола е разположен на около километър от Троянския манастир и до него по  изчистена пътека се стига за около 40 минути. Снимки, правени от общината, показват окаяното състояние на монашеската обител, в която някога се е помещавало килийното училище на манастира.

Реставрацията   бе  финансирана с 700 хлд лв от фонд „Земеделие“ на възстановяването на скита (малък манастир), който е част от Троянския манастир.

Предвижда се създаването на поклоннически маршрут до скита, който да запази духа на пътеката, която местните жители си спомнят. През последната година в Троянския манастир са реставрирани и изложени икони от 16 век.
Ремонтирания и обновен скит „Св. Никола” занапред ще бъде отворен от Сряда до Неделя в часовете от 10:00 до 18:00 ч.

През другото време дворът на скита ще бъде затворен, за да се избегнат набези и повторно оскверняване и разрушаване на тази ценна за всички нас православна светиня.

Всеки който желае да получи повече информация за скита и неговото посещаване може да се обади на телефон 0877/326-713 – Сашо Игнатовски, пазач на скита „Свети Никола”.

Дните и часовете, през които скитът ще отворен през зимния период (от края на Октомври до края на Март), ще бъдат уточнени допълнително.

Снимките са на Милослава Салапантова, Николай Стойчев и Ивайло Тодоров

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button