Поклон пред паметта на Апостола

С поклонение пред плочата на бившия хан на Васил Спасов   в Троян,  бе почетена паметта на Апостола на свободата. 
   В хана на 21.10.1871 год. Васил Левски основава троянския революционен комитет.
Вътрешната революционна организация (ВРО) е българска национал-революционна организация, основана и изградена от Васил Левски в периода 1869-1872г. Основаването на ВРО отразява идеите на Васил Левски, че центърът на революционната активност трябва да бъде преместен от българските емигрантски кръгове в Румъния към българските земи. През 1871 г. Васил Левски приготвя Устав на организацията известен като „Нареда на работниците за освобождението на българският народ“. Разработен е в духа на своите политически възгледи: освобождение на България от турците чрез повсеместна революция на народа и създаване на страна като демократична република с гаранции за равенството на всички жители без значение техния етнос и религия.
     Възпоменателната проява беше посветена на 183-ата годишнина от рождението на безсмъртния идеолог и организатор на националноосвободителното движение през XIX век.
   Сред дошлите да сведат глава пред святото дело на националния герой  бяха кметът на Троян Донка Михайлова, заместниците й Розалина Русенова  и Ангел Ангелов , гл. спец. „Култура“ Тереза Георгиева и Диана Дренска – гл. спец.  „Демографски и младежки политики“.

    Нека припомним, че скулпторът Георги Чапкънов изработва специално за Троян паметник на Апостола, който ще бъде разположен на площад „Възраждане“ в непосредствена близост до НЧ“Наука-1870″ Троян . Има създаден Инициативен комитет и обявена дарителска кампания за събиране на средства за изграждане този паметник.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button