Среща на поколенията

На 20.07.2020 г. ще се проведе среща на поколенията футболисти от „Чавдар“ – Троян.
Организатори на това събитие са УС на „Чавдар“ – Троян, най-изявеният от троянските футболисти Мартин Кушев (помощник-треньор на „Славия“) и Боян Иванов (треньор на мъжкия отбор и играещ ветеран).
    Целта на събитието е да се събудят старите традиции на футбола в Троян. Всички бивши играчи в отборите ще разкажат на децата за своето време, като смятат, че по този начин ще се привлече млада смяна във всички отбори на „Чавдар“ – Троян.
   Ще се проведе и среща между ветераните, която ще започне в 18:30 часа на стадион „Чавдар“. Поради епидемиологичната обстановка заради COVID–19 публика няма да се допуска. Ще бъдат осигурени дезинфектанти и всичко, което е необходимо за безопасността на присъстващите.
Всички участници ще получат подаръци за спомен от тази среща на поколенията. След това ще има малка почерпка.
 Спонсори на събитието са Мартин Кушев и Румен Джабарски. С медийното спонсорство на Троян Експрес и Oblasta.com.
Паметната футболна среща ще се предава на живо на от  он-лайн сайта „Троян експрес“.
Историята говори, че  сегашният клуб  е основан  през 1961 г- под името „Чавдар“.
От 1979 до 1992 г. се нарича „Хемус“, а след 1992 г. – ФК „Троян“. През 2003 г. отбора е преименуван на Олимпик-2, като сателитен отбор на отбора от съседния град Тетевен – Олимпик. През 2006 г. настоящият президент Николай Стойчев инвестира 12 хил. лева и преименува тима на Чавдар 2006. Отборът играе домакинствата си на стадион „Чавдар“, който е с капацитет 5000 зрители. Старши треньор е Венцислав Кепов. През лятото на 2011 г. трибуната е обновена и са поставени 1000 седалки. На 30 май 2012 г. на събранието на клуба е избран нов президент. Това е троянският бизнесмен Мирослав Тодоров(в настоящия момент Председател на Управителния съвет на „Чавдар“ е Димитър Колев). Още в началото Тодоров  влага пари за обновяване на сградата до стадиона. Отборът играе с червени фланелки, бели гащета и червени калци, гостуващият екип му е синя фланелка, жълти гащи и сини калци.

След основаването си отбора започва да играе в областните групи. След няколко сезона отбора получава промоция в Северозападната „В“ футболна група. Най-доброто постижение на клуба е четвърто място във Западна „Б“ футболна група. Най-посещаемият мач на тима е протоколната среща в последния кръг от „Б“ Група срещу Етър (Велико Търново). Мачът завършва 1:1 и е гледан от над 12 000 зрители на стадион „Чавдар“. Впоследствие Етър (Велико Търново) завършва трети и не успява да се класира в „А“ група.
На 17.06.2012 г. на заседание на управниците на зона Велико Търново е съобщено че от сезон 2012/2013 Чавдар Троян е нов и сигурен участник в Северозападната „В“ група. Преди началото на сезона „Чавдар 2006“ (Троян), влязъл в групата от ОФГ Ловеч се преименува на „Чавдар“ (Троян).

Футболисти в отбора са били:

Давид Тодоров
Данаил Данов (Данчо)
Николай Стефанов (Пижо)
Деян Недев (Баджо)
Николай Нейчев
Пепи Върбановски
Тонко Петков
Боби Иванов
Владислав Трифонов (Въди)
Момчил Хрисов (Момбата)
Пепи Върбановски
Мартин Кушев
Треньорско ръководство
Мирослав Тодоров – президент на клуба
Димитър Колев – треньор на младежките формации.
Александър Николов – треньор на детските и подготвителните формации
Венцислав Кепов – старши треньор на мъжкия отбор
Тодор Комитов – отговорник по спорта в община Троян.
Успехите на футболния отбор са : 4-то място в Западна „Б“ Група: 1972, 5-о място в Западна „Б“ Група: 1970 и 1976, 13 участия в „Б“ група. Купа на България – Полуфиналист: 1982, Четвъртфиналист: 1979, Осминафиналист: 1981.

Другите победи на чавдарци са   над отборите на: Литекс (Ловеч), Доростол (Силистра), Янтра (Габрово), Локомотив (София) както и ЦСКА (София).

Известни футболисти от отбора са:
Венцислав Кепов
Йордан Костов
Никола Влъчков
Желязко Славов
Методи Методиев
Пламен Вълков
Стефан Спасов – старши
Мартин Кушев
Иван Чакърски
Стойко Атанасов
Андрей Андреев
Владислав Трифонов
Ивайло Ивановски (Рибата)
Георги Ивановски
Станимир Памукчиев
Ивайло Стоименов
Гадю Миревски
Ивайло Любчев
Альоша Андонов
Иван Минковски
Николай Нейчев
Максим Стойков
Станимир Бочев
Бисер Блажков Иванов
Ивелин Ангелов – Близнака (к)
Красимир Балабанов – кобрата
Преслав Петров
Кристиян Ангелов
Николай Котовски
Станислав Бенев
Марио Бисеров
Никола Иванов
Йордан Нешков
Даниел Доневски
Дилян Станевски

Related Articles

Back to top button