Какво става при братовчедите – Троян Волей?

           Тези дни осъществих контакт с главните „виновници“ , на картата на Троян да се появи отново волейбола / за незапознатите напомням , че преди баскетбола да набере инерция в града ни , волейболът беше на особенна почит / жив свидетел съм на този факт./  “ Виновникът „Анатоли Пенев бяха така любезни да отговорят на въпросите , които им зададох.
Още малко анонс :  Пристрастен съм към колективните спортове, а баскетболът е моя слабост и моя професия. За съжаление днес този спорт не е това, което беше преди . В последните години волейболът се превърна в най-успешният колективен спорт със впечатляващи успехи на международния терен. Похвално е , че намери почва за развитие и в Троян, благодарение най- вече на апостолската работа на гореспоменатите лица. Наред с работата, която се извършва в клуба от първостепенно значение е и медийната политика на „Троян Волей“ за неговото популяризиране. В това отношение и аз съм с вас . Да се помъчим да го правим заедно. Затова днес ще Ви задам 8 въпроса , на които желая да получа отговор .
              – Колко време изтече от поставяне на началото и кои личности стоят в основата на тази идея ?

7-и януари 2016-а година е началото на клуба. Тогава беше написана статията „Волейбол в Троян – защо не? Тогава е същинският старт на идеята. Реалната работа върху създаването на клуба датира от 4-и октомври 2018-а година, когато беше подписан Учредителният акт.

Съществуваме от 2 години, а от малко повече от 12 месеца сме с лиценз и участие в държавните първенства. 

    – Каква е структурата на клуба ? / Президент , управителен съвет /

Президент на клуба е господин Веско Василев. В Управителния съвет са все личности, които са значими за града и най-важното: искат да помогнат отборът да се утвърди на волейболната карта. Там са хора, които обичат спорта и в частност – волейбола. Г-н Василев е млад и амбициран човек, който в началото, когато беше избран за тази своя  роля, не беше наясно колко много задължения ще има занапред. Това, че след 2 години не се е отказал, а дори има още по-голяма мотивация, е показателно. Сред членовете на Общото събрание са още Любомир Кирилов, който е в клуба от самото начало, Калоян Кюркчиев, както и аз, който към момента съм се захванал с работата с подрастващите. 

Почетен президент на клуба е Христо Илиев – човек, който дава наставления не само към играта, но е и доста по-наясно във волейболните среди. Той е наш земляк – от Дълбок дол. Аз също съм родом в това красиво село. Работим в прекрасен тандем.

 – Начин на финансиране , спонсори , дарения , такси ? 

Предстоящата година със сигурност няма да бъде лесна. Въпреки това – ние сме амбицирани. Поставили сме си за цел да участваме с повече направления в първенства, а това означава, че ще ни бъдат нужни и повече финанси. До момента сме получавали помощ от местни бизнесмени, както и от Община Троян, която ни подкрепя, но със сигурност ще бъдат нужни още средства, за да продължим да се развиваме. 

Готвим няколко неща, които се очертава да бъдат доста любопитни. Мисля, че ще изненадат троянската аудитория, но нека всичко да бъде сигурно. Тогава ще обявим подробности. Сигурни сме, че чакането ще си заслужава. 

Искам изрично да подчертая, че парите, които ние ще търсим, ще бъдат единствено и само за благото на троянските деца. Желаем да бъдем конкурентен клуб и троянците да се чувстват част от отбор. Не, че дрехите ги правят отбор, но е друго, когато видиш 10-12 деца, облечени в нашите цветове. 

 – Треньорски състав , брой треньори , образователен ценз , треньорски лиценз , местни или приходящи ?

Треньорският състав официално към момента е от двама човека. Аз и г-н Илиев, като в най-скоро време сигурно ще можем да обявим, че Гергана Петрова – бивша волейболистка на „Берое“ и шампионка с „Левски“, е нашият трети треньор. Към момента тя се занимава с момичешкото направление на тима, което вече се състои от 2 групи. Едната е за начинаещи, които имат своя първи досег с волейбола, а другата – за напредналите, които вече повече от година са част от клуба. Надяваме се, че в най-скоро време ще можем официално да я представим като нов човек в развитието на „Троян Волей“. Тя също има немалка връзка с града – нейният приятел е наш съгражданин.

Аз се имам за троянец. Роден съм тук, прекарал съм малка част от детството си тук, но по-голямата част от живота съм си прекарал в София. Вече 1 година постоянно живея в Троян. Чувствам се добре тук. Искам тук да се установя и да прекарам живота си в града. Тук е прекрасно. Не го казвам просто така, то е факт. Много хора ми казваха, че когато правя тази стъпка, не е правилно, аз прецених, че това ще бъде стъпка по пътя на развитието на клуба. 

Отбори , групи , тренировки седмично , общ брой занимаващи се към момента , първенства и състезания

Над 45 са момчетата, които тренират в клуба. От момичешката група, която се увеличава благодарение на Гергана, вече са близо 20. Започнахме в държавното първенство миналата година с юноши (старша възраст). 

Ако всичко бъде наред, тази година обмисляме да участваме с 3 възрастови групи: прекадети, кадети (юноши – младша възраст) и юноши (старша възраст).Това, разбира се, ще ни натовари бюджета. Наясно сме, че всичко това ще изисква повече финанси, но трябва да бъде пределно ясно, че се прави само и единствено за троянските деца. Те играят волейбол, учат се и продължават да се развиват. Мисля, че за тези 2 години доказахме, че Троян не ражда само баскетболисти и биатлонисти.  

Дори и сега, когато нямаме състезания заради коронавируса, ние имахме тримесечна пауза и се опитваме да стопим загубеното време. За разлика от нашите конкурентни клубове, през лятото ние продължаваме своята работа. Със старшата възраст тренировките са интензивни. Общо – 6 на брой. При младшата са 4 към момента, но това е и заради факта, че все още не можем да натоварваме 15-16-годишни деца с такъв обем от работа. При най-малките – засега са 3.

 – Място на провеждане на състезанията и тренировките . Планове за новия сезон ?

Сега тренираме в спортния салон на СУ „Васил Левски“ и от 3 седмици в спортна зала „Чавдар“ – там сме благодарение на Община Троян, защото с нейна подкрепа, както и с такава от местни фирми, успяхме да закупим волейболно оборудване и да пригодим залата за волейбол. Ако трябва да бъдем точни – отново направихме тази зала волейболна, тъй като тя е била преди доста години, но – с течение на времето, тази възможност е била премахната. 

Ако трябва да обобщя плановете ни за развитие през новия сезон, мога да го направя само с една дума: развитие на деца. Ще пуснем 3 направления в първенства, а към момента обмисляме и възможността да имаме и девическа група в шампионати под егидата на Българската федерация по волейбол. Имаме и мъжки представителен отбор, който през изминалия дебютен сезон се представи достойно. Нямахме конкретна цел. Идеята беше местните момчета, на които искахме да дадем възможност, да понатрупат опит. Получи се. Смятаме, че това е правилният път: колкото повече даваш шанс на децата да се изявяват, толкова по-бързо те градят нагоре и се усъвършенстват. 

Тази година мъжкият отбор ще изглежда една идея по-различно. Ще играем с по-малко волейболисти, които не са от Троян. Ще разчитаме основно на своите юноши. Имаме деца, които идват отдолу, а това означава само едно: продължим ли своя път по този начин, ще имаме представители във всички възрастови групи. 

Дай Боже – след 1-2 години, изцяло наши деца да преставят града.

 – Седалище, адрес и начин за свързване с клуба?

Винаги можем да бъдем открити в нашата Фейсбук страница, оставили сме и телефон за контакт. Разбира се, има и възможност децата да дойдат директно на наша тренировка в спортна зала „Чавдар“ и салонът на СУ „Васил Левски“. 

 – И накрая : До къде се простират амбициите ви като спортна организация , спорт за здраве ли ще развивате или имате амбиции за нещо по-значимо ?

Първо – спортът е здраве. Ние започнахме с идеята като „спорт за здраве“, защото не знаехме какво ще се случи. Амбициите ни вече се простират на много по-широко с оглед на това, че имаме деца. Имаме ли деца – можем да си поставяме и по-сериозни цели. За развиване на нещо значимо. Защо не след 2-3 години да играе Висша лига (втора дивизия)? А защо не и по-нагоре? Знаем, че това само на мускули – трудно ще стане. Колкото по-нагоре се отива във волейбола, толкова по-скъпо струва. Напълно възможно е ние да извадим троянски момчета, които да успяват да представят отбор във Висша лига след 2 години. Имаме мечти и се опитваме да ги реализираме.

Интервюто взе Стефан Генков – Лимона

Източник
Стефан Генков

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button