За пръв път в Орешак – куклен театър на открито

Дрескодът бе щастие и усмивка

Съботният ден  ни изненада много емоционално, с постановка на приказката  Ханс Андерсен „Принцесата и граховото зърно“на Държавен куклен театър Габрово в Националното изложение на художествените занаяти  в Орешак. Това е второто официално събитие след традиционния панаир на 15 август и първо по рода си за троянска община – куклен театър на открито.

Под звуците на птичките, всички деца и техните родители  с усмивка гледаха куклен театър на открито в двора на  изложението. Декорите бяха подредени нестандартно. Най – малките бяха насядали на красива черга с троянската шарка на тревата, а зад тях на пейки  и техните придружители.

Преди това обаче всички гости бяха посрещнати още от панаирните врати от двете прекрасни и чаровни аниматорки,   Радостина Андреева и Борислава Русева, които предразполагаха малчуганите. Всички  те правиха муцунки на своите щастливи родители и баби, танцуваха и се включиха във весело влакче.

Артистите от Държавния куклен театър Габрово – Янна Генчева, Атанас Филипов, зарадваха малките и нетърпеливи деца от троянска община  с постановката „Принцесата и граховото зърно“. Известната Андерсенова приказка бе изпълнена с много съвети, много въпроси, с една принцеса и един принц, едно грахово зърно и една истинска … любов! Всичко това предадено чрез магията на единството от кукла и актьор. Драматизацията и постановката е на Теменужка Коларова. Сценографията е на Диана Узунова -Коларова, музика – Георги Гарчев.

Всички дошли на тази първа изява си тръгнаха с усмивки и щастие в очите и пожелания това да не е първо и да има все повече такива спектакли на Кукления театър. В знак на благодарност директорът на кукления театър Алфидин Раифов връчи благодарствена грамота и дар за Радион Букарев – изпълняващ дейността управител на Националното изложение.

Инициативата, която е първа по рода си, е между  Община Троян, НИХЗИ – Орешак, НЧ „Наука-1870 г.“ гр. Троян, и НЧ „Развитие – 1898 г.“ с. Орешак. Целта на успешната колаборация между институциите е да се достигне до традиционно представяне на репертоарните заглавията на ДКТ – Габрово.

Галерия

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button