Кулинарен семинар в Механа „Кайзера“

На 28.07.2020 г. екипът на МИГ – Троян, Априлци, Угърчин организира съвместен семинар с участието на партньори, производители и хора от местната общност, които приготвят ястия по традиционни кулинарни рецепти. Мероприятието се проведе благодарение на любезното домакинство на Механа „Кайзера“ в с. Орешак, община Троян, които презентираха всяко едно ястие по изключително атрактивен и находчив начин.

Професионален фотограф документира ястията, чиито рецепти ще бъдат включени и описани в сборник с традиционни местни храни. Сборникът ще съдържа информация относно традиционните храни и рецепти, производителите и ресторантьорите, местата за производство и приготвяне и предлагане, културни традиции в приготвянето и предлагането на храни и рецепти, маршрутите за посещение, календар на събитията на териториите, свързани с традиционни храни и рецепти.

Събитието се финансира от Програма за развитие на селските райони 2014-2020г., в изпълнение на дейности по проект „Популяризиране на традиционните храни и рецепти на териториите на „МИГ – Троян, Априлци, Угърчин“ и МИГ „Бяла Слатина“. Основната цел е: Утвърждаване на традиционните местни храни и рецепти на териториите на двете местни инициативни групи чрез съвместни дейности за тяхното популяризиране и насърчаване на кулинарния туризъм.

До момента по проекта са проведени поредица от срещи и мероприятия, проучвания и инвентаризация на традиционните храни и рецепти, с цел описване на традиционни обичаи, ритуали и действия при изготвяне и консумация на продукти и рецепти, както и културното им значение местната общност. Проучвани са обекти, в които се произвеждат традиционни храни и местата, в които се приготвят ястия по традиционни рецепти. Проучвани и анализирани са възможностите за подобряване на маркетинга на местните традиционни храни и рецепти.

Предстои да се проведат мащабни съвместни събития за представяне на традиционните местни храни, рецепти и обичаи, свързани с тяхното приготвяне и консумация. Събитията ще представляват кулинарни фестивали на традиционната местна кухня с участието на всички желаещи да се включат в проекта. На събитията ще бъдат поканени туристически агенции, медии, известни кулинарни експерти, местни лидери и др.

За участниците и посетителите се предвижда демонстрация на традиционната кухня с местни храни и рецепти: готвене, дегустация, конкурси за традиционни храни и рецепти. Ще се проведат и представяния на ползата от традиционните местни продукти, ще бъдат показани филми и информация от подобни събития в България и чужбина. Събитията включват и безплатна дегустация на хранителни продукти и ястия, приготвени по традиционни местни рецепти.

Поканени за участие са настоящи и бъдещи производители на традиционни храни, предлагащи и желаещи да предлагат ястия по традиционни рецепти, граждани, както и всички заинтересовани да се включат в проекта.

Включването на възможно най-голям брой производители, ресторантьори и местни жители в изпълнението на проекта, ще покаже, че традиционните местни храни и рецепти са живи, ще подкрепи местното производство и предлагане и ще повлияе положително на местните икономики от териториите на партньорите.

Предаването на нов живот на традиционните рецепти и утвърждаването им като част от модерния бит ще доведе до сплотяване на местните общности около местната идентичност и ще повиши атрактивността на общините, участници в проекта.

Посредством поредицата от дейности и мероприятия се цели утвърждаване на регионалната идентичност на териториите на общините, както и повишаването на тяхната разпознаваемост и атрактивност като кулинарни, културни и туристически дестинации.

По този начин реализирането на проекта ще окаже съществен принос за подобряване на маркетинга на произвежданите традиционни местни храни, посредством установяване на директни контакти с потенциалните потребители.

Екипът на Местната инициативна група използва възможността да изрази своята най-сърдечна и искрена благодарност на представителите на общините, читалищни деятели, хотелиери, ресторантьори, както и цялата общественост от територията, които с огромен ентусиазъм се включват в реализирането на дейностите по проекта, изпълнени с гордост от национална и териториална идентичност и респектирани от традиционната местна кухня.

БЛАГОДАРИМ ВИ ДОБРИ ХОРА.
БЪДЕТЕ ИЗПЪЛНЕНИ СЪС ЗДРАВЕ, ДОБРО НАСТРОЕНИЕ И МНОГО УСМИВКИ!

Автор:
Ивайло Тодоров
Източник
Oblasta.com

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button