Общината озеленява Троян

На мястото на всяко отстранено дърво по ул. „Стефан Караджа“ ще бъдат засадени по 2 нови

Община Троян утвърждава своята позиция по отношение на зелените площи в града, както и намерението на мястото на всяко отстранено старо дърво да бъде засаждано ново.

Само преди месец Общината информира за 40 нови дръвчета, които вече се развиват в града, 20 от които остават спомен от сватбеното тържество на младо троянско семейство. Както вече споменахме, все по-често отговорните институции откриват стари, изсъхнали дървета и такива, при които е започнал необратим процес на гниене – предпоставка за инциденти. Въпреки привързаността към тази зелена растителност, в някои случаи трябва да се предприемат действия по премахване на опасните дървета и подмяната им с нови, по-подходящи видове.

В хода на ремонтните дейности по троянската улица „Стефан Караджа“ е констатирана такава зелена растителност, както и дървета, чиято коренова система е превзела тротоарите и е невъзможно реализирането на ремонтните дейности, а заедно с това и спокойното придвижване на майки с колички и пешеходци. Това поражда напрежение сред живущите. Голямата част от тях настояват за подмяна на растителността с подходяща за градски условия. Улицата е един от най-дългоочакваните обекти от живущите в квартала. В ход е процедурата по премахване на част от тези дървета, като за всяко премахнато дърво ще бъдат засадени по 2 нови.

Дърветата, които са избрани от експертите са с кълбовидна форма от типа шестил, каталпа или акация, които са с компактна корона и коренова система. Тези видове няма да създават проблеми за къщите в близост, за тротоарните настилки и за подземните комуникации. През есента предстои засаждане на новата зелена растителност в квартала при ул. „Стефан Караджа“.

БЕЛ на редактора:

На последната пресконференция нашият екип запита какво ще се случи с дървото, което бе отрязано по улица „Васил Левски“ преди месец. Г-жа Михайлова отговори, че собственичката на новостроящия магазин, през есента ще засади  компесаторно дърво. Тя  е поела и всички разходи по ремонтите пред обекта.

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button