Орешашкият панаир е открит

   На 14-ти август (в навечерието на големия християнски празник Успение Богородично) се откри традиционния панаир в Орешак.

Радион Букарев – и.д.  управител на Националното изложение поздрави с големия християнски празник. Той и екипът му се радват, че панаира е  традиция и гостите могат да разглеждат експонатите изложени в панаирните зали отново.
Зам.кметът на Община Троян Ангел Ангелов   поздрави всички присъстващи на откриването на панаирa организиран от Националното изложение на художествените занаяти и общината по случай най-големия за Троянския край празник – Успение Богородично. Гости на събитието бяха също председателят на Общински съвет Троян инж.Петко Пенков, Радостина Петкова – нач.на РУ на МВР в града. Сред публиката имаше троянци и гости на Троян, които се веселиха заедно с Духова“музика “Заедно“ при читалище „Просвета“ в кв.Велчевски.
Вихрените танци изпълнени от танцова формация “Възраждане“ при читалище “Развитие“ Орешак разтуптяха сърцата на дошлите на откриването. Много от публиката се хващаха заедно с танцьорите и с юбилярите от Духова музика „Заедно“.
Вихрените танци изпълнени от танцова формация “Възраждане“ при читалище“Развитие“ Орешак разтуптяха сърцата на дошлите на откриването. Много от публиката се хващаха заедно с танцьорите и с юбилярите от Духова музика „Заедно“отново отвори врати за посетителите.

Прекрасните водещи облечени в национални носии – Диана Дренска и Тереза Георгиева(служители в Община Троян) допринесоха също за доброто настроение  по време на церемонията.Те пожелаха весели и приятни дни в троянския край.

В същото време в съседство-  в Троянската света обител се извършваше Вечерна литургия, която бе изнесена навън заради COVID-19. Миряни бяха дошли да се поклонят на Иконата на Богородица.

2020 година е особена заради пандемията от COVID-19. Всички събития са подчинени на тази болест. Затова и сергиите тази година бяха по-малко, но пък с качествени стоки, които са дело на майстори-занаятчии. Липсва мириса на печена скара и бирариите, но това не го прави по-непривлекателен. Напротив  –  стотици българи са в момента в Троянския край  именно заради панаира и храмовия празник на Троянския манастир „Успение Богородично“.

Галерия от събитието:

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button