Стомните на Йовков посрещат гостите на Троян

В навечерието на големия християнски празни Успение Богородично нови стомни на Николай Йовков посрещат гостите и жителите на Троян.

Стомните в зелената площ срещу Белодробната болница бяха подменени с нови – отново дарение от забележителния троянски творец и почетен гражданин на Троян. Този път майсторът занаятчия Николай Йовков е подготвил стомни без глазура с очакването, че те ще устоят на предизвикателствата на планинския климат. Да припомним, че преди няколко години Йовков изработи  прекрасни стомни в бежов цвят  и глазура. Но с времето глазурата се напука и се наложи смяната с нови стомни, които не са с шарките на Троян.  Служителите на „Комунални услуги“ Троян демонтираха олющените стомни и монтираха новия дар на керамика пред Специализирано лечебно заведение от национално значение, водещо в страната в областта на диагностиката, комплексното лечение и профилактиката на белодробни заболявания и туберкулоза.

„Творбите на големия керамик вече са част от символите на Троян. Благодарим на Николай Йовков за поредното дарение, за любовта към традицията и към Троян!“, написа в своята фейсбук страница Кметът на Община Троян Донка Михайлова.

Стомните на Йовков посрещат гостите на Троян
Руфи е един от хората, които демонтираха и поставиха новите стомни

 

Стомните на Йовков посрещат гостите на Троян
Олющените стомни са заменени с нови


 

Related Articles

Back to top button