169 са първокласниците в Община Троян

2407 ученици ще влязат в училищата през учебната 2020/2021 г

  Още в края на месец август кметът на Община Троян Донка Михайлова инициира срещи с директорите на всички учебни заведения в общината по повод начало на учебната 2020/2021 г.и създаването на необходимата организация с оглед всички разпоредби, свързани с превенция разпространението на коронавируса и разпространените от Министерство на образованието и науката „Насоки за работа на системата на училищното образование през учебната 2020/ 2021 в условията на COVID-19“. Общо бе разбирането, че всяко училище разработва конкретни мерки, с които да подсигури спокойствието на учениците, тъй като не могат да бъдат приложени унифицирани модели. Училищата са различни както по отношение на физическата им среда, така и по брой паралелки и брой  ученици в тях. 

 Всеки директор докладва готовността за посрещане на учениците в клас, както и спецификата на всяко учебно заведение. Обсъдена бе и формата на хранене във всяко училище, като категорично бе споделеното мнение, че ще се създаде нужната организация за ползване на училищните столове по график, а храненето няма да се организира в класните стаи. Учебният процес преминава от кабинетна в класна форма, така класовете ще бъдат в една и съща класна стая, а ще ползват кабинетите само по специалните предмети. „До момента имахме относително спокойствие, но винаги трябва да сме подготвени за работа в една по-различна среда“, отбеляза кметът Михайлова пред директорите. „Изминалата учебна 2019/2020 г. приключи по необичаен начин, а за началото на новата година следва да бъдат спазени всички необходими мерки за дезинфекция и превенция разпространението на вируси“, допълни още тя.

Във времето от 8 до 14 септември кметът Михайлова и заместникът ѝ Русенова посетиха всички училища. Няма незавършени ремонтни дейности, които да възпрепятстват учебния процес.

Общо 2407 ученици (2479 с децата в подготвителните групи) ще влязат в класните стаи на 15 септември. От тях 2103 ще посещават общинските училища, а 376 държавните, от които 175 в НУПИ „Проф. Венко Колев“ и 201 в ПГМЕТ „Акад. Ангел Балевски“. 169 са малките троянци, които за пръв път ще влязат в класните стаи. За справка, през учебната 2019/2020 година училищата на територията на община Троян посрещнаха 2564 ученици в първия учебен ден, от които 2140  в общински училища и 424 в държавните, Общо 184 пък бяха първокласниците. По традиция първокласниците ще получат подаръци от Община Троян – книжка и книгоразделител. 

314 ученици ще ползват ученическите автобуси, като Община Троян отново подсигурява безплатния транспорт за всички правоимащи ученици, които пътуват от населените места, в които няма детски градини и училища, до учебните заведения.

Тържествата за първи учебен ден ще са по-семпли, като ще са ориентирани основно към най-малките-първокласниците, които за пръв път прекрачват прага на училищата, както и към новосформираните паралелки в 5 и 8 клас. 

Ръководството на Община Троян пожелава на всички една спокойна и успешна нова учебна година. 

 

Източник
Пресцентър Община Троян

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button