Троянското село Чифлик е на четвърто място като СПА дестинация в България

Това показват данните на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) на Министерството на туризма.

От началото на годината до края на август, в селото с минерална вода, са отседнали над 16 000 туристи, обяви зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева по време на седмия антикризесен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (BUBSPA). Преди село Баня се нареждат само Велинград с 141 000 туристи, община Хисаря с 64 000 и община Сандански с над 40 хил. туристи. След него се нарежда по-известни дестинации като Павел баня, Сапарева баня, Девин и др. Над 90% от гостите в този тип курорти са българи.
По данни от ЕСТИ, които обхващат местата за настаняване, от началото на 2020 г. до 29 август в община Велинград са пренощували над 141 хил. туристи, в община Хисаря над 64 хил. туристи, в община Сандански над 40 хил. туристи, в община Павел Баня над 25 хил. туристи, в община Девин над 19 хил. туристи, в община Сапарева баня над 14 хил. туристи и др. Други популярни села с минерална вода, които набират популярност, са село Чифлик (до Троян) с 16 000 туристи, село Огняново (Гоце Делчев) с 14 000 туристи и село Баня (Карлово) с 4500 гости от началото на годината до края на август
Заместник министър Георгиева поздрави участниците от името на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова. Доц. д-р Ангел Кунчев запозна участниците за ситуацията с Ковид-19 в България и ги поздрави от името на здравния министър. От Брюксел за участие във форума пристигна Чила Мезоси – генерален секретар на ЕСПА, която отправи поздравителен адрес от Тиери Дюбоа – президент на ЕСПА.

Ваучерите за здравна превенция са пример за това как подобна програма може да повлияе на развитието на един сектор. Изложихме и аргументи за преки ползи за икономиката на държавата и пряк ефект върху здравето на работещото население от въвеждане на ваучери за здравна превенция“, заяви Сийка Кацарова – председател на Българския съюз по Балнеология и СПА туризъм.

„През последните три години ние работим интензивно с нашите партньори от Българския съюз по Балнеология и СПА туризъм за популяризиране на България като целогодишна дестинация в областта на здравния туризъм. От приблизително 83 милиона души в Германия, над 73 милиона за били здравноосигурени при GKV в края на 2018 година. Повече от 20 милиона души годишно използват възможностите за извънболнична профилактика в страната и чужбина. Това е един огромен потенциал, част от който може да бъде привличан и насочван и за България“, заяви д-р Митко Василев – главен управител на Германо-българската индустриално-търговска камара.

 

Източник
Пресцентър на Министерство на туризма

Свързани статии

Back to top button