Васил Василев: Нека съхраним богатата на дивеч природа на Троянския край

В навечерието на откриването на сезона за групов лов на дива свиня и отстрел на местен дребен дивеч, в местността „Мотополигона“ край Троян се състоя ловен събор.

Организатор на събитието е „Сдружение Ловно-рибарско дружество Троян“. Атрактивната проява събра на едно място повече от 500 любители на лова и риболова от общините Троян и Априлци, техни близки и приятели.

След изпълнението на „Хубава си, моя горо“, председателят на Сдружението Минко Акимов приветства присъстващите с пожелание за успешен сезон и безаварийни излети. Той похвали ловците за първото място по отстрел на дива свиня. Дългогодишният председател също така призова да се опазват майките-свине, за да се съхрани популацията на този вид дивеч.

Поздрав към ловците и риболовците отправи и председателят на Националното сдружение инж. Васил Василев, роден в село Черни Осъм и член на тамошната ловна дружинка:

СЛРД – Троян може да се дава за пример в страната, защото ние се справяме отлично със стопанисването на дивеча. Наистина не трябва да подминаваме това, което ни предстои. Африканската чума по свинете тепърва затяга в нашите райони. Много от нас  научиха, че изпращаме ловния сезон с отстреляни повече от 100 диви свине, но това сигурно скоро няма да бъде така. Нека ловната страст не ни изкушава да посягаме на видове дивеч, които не са позволени и са защитени. Нека пазим сърната, нека пазим елена. Нека полагаме грижа за яребицата и другите пернати. Нека не подминаваме хищника, защото възстановяването на популацията на дива свиня след отминаването на АЧС ще отнеме много години – десет, може и повече.

Нека съхраним богатата на дивеч природа на Троянския край, за да могат и нашите внуци да се радват и ловуват.

Да не забравяме за какво сме се събрали и зная, че речите трябва да са кратки, а наздравиците – дълги.

Пожелавам на всички хубав празник, успешен ловен сезон, без инциденти!

НАСЛУКА!“

Последва освещаване на знамената на дружинките от йеромонах Стефан от Троянския манастир, който призова също да пазим природата и животните на троянския Балкан

Гости на събора бяха народният представител инж. Иван Миховски; заместник-кметът на община Троян Ангел Ангелов; председателят на Общински съвет Троян инж. Петко Пенков; директорите на горски стопанства – инж. Милко Станчев (Троян), инж. Димитър Шишков (Черни Осъм), инж. Марин Багаров (Борима); началникът на РУ на МВР – Троян Радостина Петкова; главен съдия Петя Гатева; прокурорът Румен Петров; началникът на РС на ПЗСН Троян Петър Петров; началникът на Военно-географска служба – Троян полк. Светослав Църовски.

Развлекателната програма  беше поверена на оркестър „Калофер“. Много хорà и веселие съпътстваше по време на събора.

Връзки с обществеността, СЛРД Троян

Снимки от събитието ще намерите на страницата на СЛРД Троян 

Източник
Връзки с обществеността, СЛРД Троян

Свързани статии

Back to top button