Боян Ангелов с наградата „Ламар“

На Петковден(14.10), празника на Троян по традиция се връчва Председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов получи за цялостното си творчество учредената в Троян национална литературна награда „Ламар“, която се връчва за трети път. Предишните ѝ носители бяха Евтим Евтимов и Любомир Левчев.

Боян Ангелов приема престижната награда като висока отговорност, защото подобно признание към българската литература има на много малко места, а в днешно време държавата не цени писателите и поетите.

„Писателите са носители на високото слово, и когато една държава не обръща внимание на словото, не я очаква добро бъдеще. Дано да се усетят хората които ни управляват“.

Боян Ангелов (Боян Ангелов Иванов) е роден на 27 август 1955 г. в гр. Панагюрище. Завършил е философия и българска филология в СУ „Св. Климент Охридски”, валдорфска педагогика и социална психология в Швейцария. Работил е като редактор и главен редактор в столични издания, в Министерството на културата, в Комитета за телевизия и радио. Завършил е аспирантура в Института за философски изследвания при БАН със защитен докторат. Специализирал и преподава в областта на гьотеанистическа естетика и валдорфската педагогика. Председател е на Българо-Швейцарската академия за художествени науки и на фондация „Читалище 1870″, чието издание е възрожденското списание „Читалище”. От началото на 2013 г. е директор на издателство „Български писател”. Автор на 18 поетични книги, сред които: „А върху ножа – детелина”, „Тиара”, „Делтата на другия живот”, „Скали от вятър”, “Еос”, „Цветовете на тъгата”, „Съзерцание”, „Пристанище в средата на душата”, „Византийска мозайка”, „Отрицание на отрицанието”, „Разговор с мълчанието”, „Ъндърграунд” и др. Автор е на книги с историко философска и литературно – критическа насоченост, съставител на енциклопедии и поетични антологии. Негови поетични творби са превеждани на различни езици: руски, украински, немски, английски, френски, италиански, испански, японски, румънски, полски, унгарски, арабски, хинди и др. Превежда от немски, френски, руски и гръцки. Член на Съюза на българските писатели и на Съюза на българските журналисти.Боян Ангелов с наградата "Ламар"

Related Articles

Back to top button