Донка Михайлова в интелектуално звено за идеи

Донка Михайлова – кмет на община Троян и   Костадин Паскалев, Петър Мутафчиев обявиха създаването на “Социалисти за развитие на България” – think tanks (мозъчен тръст, интелектуално звено) за идеи как БСП да подобрява политиката си. Инициативата на двамата бивши министри и кметицата на Троян наподобява някогашната фракция “Открит форум” начело с Красимир Премянов, създадена в партията по времето, когато я оглавяваше Георги Първанов, пише в сайта  „24 часа“.
Триото обяви, че ще работи за укрепване на доверието на всички, които милеят за социалната идея – “да променим изкривения образ, който ни се налага години наред”, обясни Мутафчиев.
Определят се като критици на ръководството на БСП, но не се приемат за вътрешна опозиция. Проектът нямало да се превръща в движение или фракция.
“Не се определяме като секира или като поддръжници, определяме се като хора, които искат да генерират политики”, заяви Донка Михайлова.
Първите предложения “Социалисти за развитие на България” ще направят по темите за коронакризата и следващия програмен период на ЕС, за който у нас липсвали планови документи.
Държавата изостава с подкрепата за икономическите субекти в пандемията, смятат те.
Представянето вчера на “Позитано” 20 стана пред 25 симпатизанти, в залата бе и новият зам.- шеф на БСП и отговорник по идейното развитие Янаки Стоилов. Амбицията е предложенията на новия идеен клуб в БСП да влязат в предизборна програма на партията.

Потърсихме за по-голямо разяснение Донка Михайлова – кмет на община Троян. Тя отговори, че “24 часа”  и „Дневник“ са  коментирали коректно идеята им.  „Искаме да насочим вниманието на партията, а и на обществото ни към същностните проблеми на обществото, към правене на очаквани от хората политики, а не към борби за власт и надмощие.“ , каза Михайлова.

– Това  не е ли нещо като малка „революция“ в БСП. Може ли да  се счита за разцепление в Партията? –  попитахме кмета на Троян. Отговорът й бе, че те по никакъв начин не биха били причина за разцепление.

Какво е think-tanks?

Това са интелектуални звена, които съществуват под формата на неправителствени организации. Повечето претендират за партийна независимост. Предметът им на дейност е експертиза и лобиране.

Първите тинк-танкове възникват в края на ХIХ век в САЩ. През 80-те години на ХХ век, по време на неоконсервативната революция, те се превръщат в износен продукт на американското влияние по света. В същото време идеите, които произвеждат, се реализират от името на гражданското общество.

Понятието think –  tanks не е популярно в България, защото тук те се представят като неправителствени организации. Но на Запад се представят като think –  tanks, за да получат финансиране като такива.

 

Източник
24 часаУикипедия

Свързани статии

Back to top button