Изложба „Икони и иконописци от Троянския край“

Колекцията от икони на Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян се състои от творби на големите и известни тревненски родове – Захариевци, Витановци, Венковци.

Иконите представят делото на зографските ателиета от Трявна от края на XVIII и началото на XIX век, както и домашни икони от втората половина на XIX век. Сред другите образци са икони на братята Наум и Ненчо Илиеви от Дебърско, на Янаки Ненчов, на батошевския зограф Атанас Минчов, на троянеца Пенчо х. Найденов.

Част от колекцията на Музея съставят домашните икони диптиси и триптиси. Запазените образци показват, че преобладаващо в средната част се изобразява пресв. Богородица с Младенеца. В колекцията присъстват образите на св. Петка Търновска, Архангел Михаил, св. Георги, св. Димитър.

Изложбата, посветена на небесната закрилница на гр. Троян, включва икони от фонда на Музея на занаятите. Изображенията представят образци от началото на XIX в. до края на XX в. Място е отделено на развитието на почитта към св. Петка на Балканите, образът й в иконографията, аспекти от народния култ.

В двете изложби са включени икони от фонда на Музея на занаятите, който са реставрирани през 2020г. с финансовата подкрепа на Община Троян. Реализирането на проектите се осъществява по проект към Министерство на културата.

 

Източник
vizit.troyan

Свързани статии

Back to top button