Направено с много желание и любов

     Влизайки в  квартал  „Ливадето“ ,  който е между село Орешак и Троян, няма как да не ви направи впечатление приветливия вид и кътовете за отдих с пейките и  табла  разказващи историята на махалата. Това  е дело на един екип от местни жители, обединени в едно сдружение, което спечели проект  „Места за отдих и табла с история от квартал “ Ливадето“ и се  осъществи по общинска програма „Обществен форум за реализация на партньорски проекти“.

Един проект направен с много желание и с вложени много труд и емоции. За него разказва Христина Банева (председател на сдружение ’ЛИВАДЕТО”)

„Изградихме зони, но те не са за почивка, а по-скоро за комуникация, защото последно време всеки се е затворил в собственото си пространство и вини другия са всичко.  Липсата на комуникация е  е нещото, което ни разделя още повече и според нас озлобява хората един към друг. 

Историческите табла – те  са място за спомени от миналото носещи положителни емоции и носталгия при по-възрастните съкварталци.  Ние се водихме от тезата, че трябва да познаваме историята си, защото определено има с какво да се гордеем.

Гордея се, че успяхме да го направим.

Сега виждам положителното, което се случва след поставянето им. Мисля , че всичко през което преминахме аз и екипа си е заслужавало. Подехме едно ново начало и се надяваме да успеем да довършим. Най-важното е да се научим да работим заедно за общото ни благо.  Крайната ни цел е едно по-хубаво място, един по-хубав живот,  едни по-добри хора.

Благодаря е много малка дума, с която да изкажа признателност към всички, които участваха в проекта.

Това са: Община Троян, Музея на художествените занаяти и приложни изкуства, Николай Тодоров, Ани Тодорова, сем. Данчеви, сем.Дудевски, Маргарита Маркова, Дочо Петров и доброволци.“

Нека припомним, че благодарение на жителите и съмишленици от квартала, бе поставен транспарант призоваващ към намаляване на скоростта от страна на водачите на МПС. Тогава инициаторите обещаха, че ще предприемат и по-сериозни действия, касаещи поставянето на изкуствени неравности, повдигнати пешеходни пътеки и други.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button