Има вероятност и най-малките ученици да учат дистанционно

Има вероятност и най-малките ученици да учат дистанционно, това заяви  главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в ефира на bTV.

Епидемичната ситуация се утежнява, някои болници вече изпитват затруднения и мерките ще се затягат, особено ако хората продължават да не спазват предписанията на властите. Той посочи, че 2-седмичното затваряне на барове и дискотеки и минаване на гимназисти и студенти на онлайн обучение може да се окаже по-дълго, ако „не прекършим кривата на заболеваемостта“.

„Много е вероятно и най-малките ученици да учат дистанционно. Ако данните покажат, че е необходимо, ще минат на дистанционно обучение“, каза Кунчев, въпреки че позицията на Министерството на образованието и науката е, че при тях ефективността на тази форма е най-ниска и има най-много трудности.

Кунчев допълни, че въпреки мащабните национални мерки от вчера вечерта, остава възможността на местно ниво да се вземат решения.

Според него има голяма вероятност извънредната епидемична обстановка да бъде удължена след края на ноември, но не се ангажира с конкретни прагове на заболеваемост.
„При другите респираторни заболявания има 2-3-4 седмици пик и следва спадане. Дали ще стане така, се надявам, но не вярвам, коронавирусът не се държи като типичен респираторен вирус“, отбеляза инспекторът.

Възможно е мерките да се затягат още, стана ясно от думите му. Той обаче се надява да не се стига до пълно блокиране на страната. Засега не се мисли за въвеждане на вечерен час на национално ниво, а и това не би било ефективно. „Опитваме се да взимаме такива мерки, че да не парализираме икономиката“, каза здравният инспектор.

Източник
БТВ

Свързани статии

Back to top button